Tüketim kültürü ve çağdaş sanata yansımaları
Consumerism culture and its reflections on contemporary art
  1. Tez No: 925341
  2. Yazar: KÜBRA İNCEER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketim, Tüketim Toplumu, Tüketim Kültürü, Çağdaş Sanat, Geri Dönüşüm, İleri Dönüşüm, Consumption, Consumer Society, Consumer Culture, Contemporary Art, Recycling, Upcycling
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu tez, Tüketim kültürünün ve çağdaş sanatın etkileşimini, özellikle kapitalist toplumların mal ve hizmet tüketimindeki artışın çevresel, sosyal ve ekonomik sonuçlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Tüketim kültürünün, bireylerin ihtiyaçlarından ziyade statü, prestij veya zevk için mal ve hizmet kullanımını nasıl teşvik ettiği ve bu sürecin reklamlar, metaların işaret değeri ve kültür endüstrisi üzerinden nasıl şekillendiği araştırılacaktır. Ayrıca, insan ve doğa arasındaki tarihsel iletişimin, özellikle sanayileşme ve teknolojik gelişmelerin etkisi altında nasıl dönüştüğü ve bu dönüşümün doğaya ve insanlık durumuna olan etkileri değerlendirilecektir. Çağdaş sanatın, geleneksel sanat anlayışlarından ayrışan özgür düşünce ve yaratıcılık vurgusu ile tüketim kültürünün sebep olduğu olumsuzluklara nasıl bir tutum sergilediği, alışılmışın dışında malzemeler ve tekniklerle üretilen eserler üzerinden analiz edilecektir. Bu çalışma, çağdaş sanatın, tüketim kültürünün etkilerine karşı nasıl bir yorum ve tepki geliştirdiğini ortaya koymayı hedeflemektedir. Yöntem: Bu tez çalışması, Tüketim kültürü ve çağdaş sanat kavramları çerçevesinde gerçekleştirilen bir araştırmadır. Araştırmanın temel amacı, tüketim kültürünün geniş yelpazedeki etkilerini ve çağdaş sanat üzerindeki yansımalarını incelemektir. Bu bağlamda, konunun derinlemesine anlaşılabilmesi için seçilen kaynaklar, çalışmanın niteliğine ve hedeflerine uygun olarak belirlenmiştir. Sonuç: Tüketim kültürünün global ve yerel düzeydeki etkileri, toplumsal ve bireysel boyutlarıyla ele alınmıştır. Elde edilen bulgular, tüketim alışkanlıklarının insanlık üzerindeki önemi ve çağdaş sanatın bu alandaki tutumunun etkilerini ortaya koymak amacıyla analiz edilmiştir. Çağdaş sanat eserleri, bu etkileşimin somut örnekleri olarak incelenmiş ve tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This thesis aims to examine the interaction of consumer culture and contemporary art, especially the environmental, social, and economic consequences of the increase in consumption of goods and services in capitalist societies. It will analyze how consumption culture encourages the use of goods and services for status, prestige, or pleasure rather than the needs of individuals, and how this process is shaped through advertisements, the sign value of commodities, and the culture industry. In addition, how the historical communication between humans and nature has transformed, especially under the influence of industrialization and technological developments, and the effects of this transformation on nature and the human condition will be evaluated. Contemporary art's emphasis on free thought and creativity, which differs from traditional art concepts, and its attitude towards the negativities caused by consumer culture will be analyzed through works produced with unusual materials and techniques. This study aims to reveal how contemporary art develops an interpretation and reaction to the effects of consumer culture. Method: This thesis is a research carried out within the framework of the concepts of Consumerism Culture and Contemporary Art. The main purpose of the research is to examine the wide range of effects of consumer culture and its reflections on contemporary art. In this context, to understand the subject in depth, the selected sources were carefully determined by the nature and objectives of the study. Conclusion: The effects of consumption culture at global and local levels are discussed with its social and individual dimensions. The findings were analyzed to reveal the importance of consumption habits on humanity and the effects of contemporary art's attitude in this field. Contemporary works of art have been examined and discussed as concrete examples of this interaction.