Brusellozlu hastalarda serum LL-37 düzeyinin araştırılması ve klinik seyirle ilişkisi
Evaluation of serum LL-37 levels in patients with brucellosis and their relationship with clinical course
  1. Tez No: 925342
  2. Yazar: KÜBRA GÖGEBAKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLAL ÖZKURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Bruselloz, LL-37, hCAP-18, antimikrobiyal peptit, Brucellosis, LL-37, hCAP-18, antimicrobial peptide
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Brusellozlu Hastalarda Serum LL-37 Düzeyinin Araştırılması ve Klinik Seyirle İlişkisi Amaç: Bu çalışmanın amacı, bruselloz tanısı almış hastalarda LL-37 molekülünün serum düzeylerini belirlemek ve bu düzeylerin hastalığın klinik seyri ile olan ilişkisini araştırmaktır. Brusellozun patofizyolojisi ile ilişkilendirilen LL-37 düzeyleri incelenerek tanı ve prognozda kullanım potansiyeli değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı'nda klinik, bakteriyolojik ve serolojik bulgulara göre bruselloz tanısı almış 45 akut, 30 subakut, 26 kronik ve 19 relaps hastası ile 60 sağlıklı gönüllü çalışmaya dâhil edildi. Serum LL-37 düzeyleri Enzim Linked İmmunosorbent Assay yöntemiyle ölçüldü, elde edilen bulgular hastaların klinik verileriyle karşılaştırıldı. Bulgular: LL-37 düzeyleri bruselloz hastalarında kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksek bulundu ve klinik gruplarına göre farklı düzeyler tespit edildi. Bruselloz hastalarında serum LL-37 düzeyi ile ALT, CRP ve sedimentasyon değerleri arasında anlamlı pozitif korelasyon olduğu gösterildi. Kan kültüründe Brucella spp. üremesi görülen hastaların serum LL-37 düzeyleri, üreme olmayanlara kıyasla daha yüksek bulundu. Ayrıca kemik eklem tutulumu olan komplike bruselloz vakalarının serum LL-37 seviyeleri, olmayanlara kıyasla yüksek saptandı. Cut-off değeri 18,26 ng/mL olan serum LL-37 seviyeleri, bruselloz vakalarını sağlıklı bireylerden ayırt etmede %92 sensitivite ve %88 spesivite gösterdi; positive prediktif değeri %82 ve negative prediktif değeri %91 idi (AUC = 0,956, P < 0,001, %95 güven aralığı 0,93–0,98, negatif sonuç için olasılık oranı = 0,09, pozitif sonuç için olasılık oranı = 7,66). Sonuç: Literatür taraması sonucunda, bruselloz hastalarında serum LL-37 düzeylerinin incelendiği başka bir çalışmaya rastlanmadı. LL-37, brusellozun tanı ve prognozunda kullanılabilecek bir biyobelirteç olma potansiyeline sahiptir. Bu bulgular, brusellozun patofizyolojisinin anlaşılmasına katkıda bulunabilir ve ileride yapılacak çalışmalara temel oluşturabilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Serum LL-37 Levels in Patients with Brucellosis and Their Relationship with Clinical Course Objective: This study aims to determine serum levels of LL-37 in patients diagnosed with brucellosis and to investigate the relationship between these levels and the clinical course of the disease. By examining LL-37 levels, which are associated with the pathophysiology of brucellosis, the potential use of this molecule in diagnosis and prognosis was evaluated. Materials and Methods: A total of 45 acute, 30 subacute, 26 chronic, and 19 relapse brucellosis patients, diagnosed based on clinical, bacteriological, and serological findings at Atatürk University Faculty of Medicine, Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology, were included in the study along with 60 healthy volunteers. Serum LL-37 levels were measured using the enzyme-linked immunosorbent assay method, and the findings were compared with the clinical data of the patients. Results: Serum LL-37 levels were significantly higher in brucellosis patients compared to the control group, with variations observed among clinical subgroups. A significant positive correlation was found between serum LL-37 levels and ALT, CRP, and erythrocyte sedimentation rate. The serum LL-37 levels were found to be higher in patients with Brucella spp. isolation in blood culture compared to those without. Additionally, patients with complicated brucellosis involving osteoarticular involvement had significantly higher serum LL-37 levels than those without such complications. Serum LL-37 levels with a cut-off value of 18.26 ng/mL demonstrated a sensitivity of 92% and a specificity of 88% in distinguishing brucellosis cases from healthy individuals, with a positive predictive value of 82% and a negative predictive value of 91% (AUC = 0.956, P < 0.001, 95% confidence interval: 0.93–0.98, negative likelihood ratio = 0.09, positive likelihood ratio = 7.66). Conclusion: A literature review revealed no previous studies on serum LL-37 levels in brucellosis patients. LL-37 appears to have potential as a biomarker for the diagnosis and prognosis of brucellosis. These findings contribute to a better understanding of the pathophysiology of brucellosis and may serve as a foundation for future research.