Topikal kortikosteroidlerin reçetelendirilmesinde asistan hekimlerin farkındalıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of awareness among residents in the prescription of topical corticosteroids
  1. Tez No: 925343
  2. Yazar: BAHAR GÜLER FİLİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM POLAT, DR. BİLGEN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Dermatoloji, Family Medicine, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Topikal kortikosteroidler (TKS), Topikal Kortikosteroid Fobisi (TOPICOP), Akılcı ilaç kullanımı, Topical corticosteroids (TCS), Topical Corticosteroid Phobia (TOPICOP), Rational drug use
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Topikal Kortikosteroidlerin Reçetelendirilmesinde Asistan Hekimlerin Farkındalıklarının Değerlendirilmesi Amaç: Topikal kortikosteroidler (TKS), cilt lezyonları için en sık reçetelenen ilaç gruplarından biridir; ancak uygunsuz kullanımları çeşitli yan etkilere yol açabilmektedir. Bu çalışma, hastanemizde görev yapan farklı branşlardaki asistan hekimlerin TKS reçetelendirme konusundaki bilgi düzeylerini, farkındalıklarını ve reçeteleme alışkanlıklarını değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca, Topikal Kortikosteroid Fobisi (TOPICOP) ve bu durumun, reçetelendirme üzerine etkisi incelenmiştir. Yöntem: Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Aile Hekimliği, Acil Tıp, İç Hastalıkları, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ile Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniklerinde çalışan asistan hekimlere anket uygulanmıştır. Anket, demografik veriler, TKS endikasyonları, preparat seçimi, yan etki farkındalığı ve dermatolojiye yönlendirme sürelerini içermektedir. Ayrıca, TOPICOP skoru kullanılarak hekimlerin kortikosteroid kullanımına yönelik çekinceleri değerlendirilmiştir. Bulgular: Sonuçlar, farklı branşlardaki asistan hekimler arasında TKS reçetelendirme uygulamaları ve farkındalık düzeylerinde değişkenlik olduğunu göstermektedir. Hekimlerin önemli bir kısmının, TKS'lerin doğru kullanımı ve potansiyel yan etkileri konusunda bilgi eksiklikleri olduğu saptanmıştır. Ayrıca, hastaların dermatoloji kliniklerine yönlendirilme süreleri ve bu konudaki yaklaşımlar branşlara göre farklılık göstermektedir. Sonuç: Çalışmamız, hekimlerin TKS kullanımıyla ilgili farkındalık düzeylerini ortaya koyarak, akılcı ilaç kullanımına yönelik eğitim ihtiyacını vurgulamaktadır. Asistan hekimlerin cilt lezyonları ve TKS reçetelendirmesi konusundaki bilgi düzeylerinin artırılması, hasta güvenliği ve tedavi başarısını olumlu yönde etkileyebilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Awareness Among Residents in the Prescription of Topical Corticosteroids Objective: Topical corticosteroids (TCS) are one of the most frequently prescribed drug groups for skin lesions; however, their inappropriate use can lead to various side effects. This study aims to assess the knowledge levels, awareness, and prescribing habits of residents from different specialties regarding TCS prescription at our hospital. Additionally, Topical Corticosteroid Phobia (TOPICOP) and its impact on prescribing behavior were examined. Methods: A survey was conducted among residents working in the departments of Family Medicine, Emergency Medicine, Internal Medicine, Pediatrics, and Obstetrics & Gynecology at Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital. The questionnaire included demographic data, TCS indications, preparation selection, awareness of side effects, and referral times to dermatology clinics. Additionally, the TOPICOP score was used to evaluate physicians' concerns regarding corticosteroid use. Results: The findings indicate variability in TCS prescribing practices and awareness levels among residents from different specialties. A significant proportion of physicians exhibited knowledge gaps regarding the proper use and potential side effects of TCS. Furthermore, differences were observed in referral times to dermatology clinics and approaches to patient management across specialties. Conclusion: Our study highlights the need for increased education on rational drug use among physicians, emphasizing the importance of proper TCS prescription. Enhancing the knowledge levels of residents regarding skin lesions and TCS prescribing may positively impact patient safety and treatment success.