Dijitalleşme, yapay zekâ ve muhasebe ilişkisinin incelenmesi
The examination of the relationship among digitalization, artificial intelligence and accounting
  1. Tez No: 925350
  2. Yazar: MURAT DUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REŞAT KARCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Dijital Dönüşüm, Muhasebe Uygulamaları, Yapay Zekâ, Digitalization, Digital Transformation, Accounting Applications, Artificial Intelligence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Günümüz iş dünyasında dijitalleşme hızla ilerlemekte ve yapay zekâ gibi yeni teknolojilerin kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Yapay zekâ, muhasebe süreçlerinde manuel iş yükünü azaltarak otomasyonu mümkün kılmakta, böylece işletmelerin muhasebe işlemlerini daha verimli hale getirip maliyetleri düşürmesine ve kaynaklarını daha etkin kullanmasına olanak tanımaktadır. Ayrıca, yapay zekâ uygulamaları muhasebe süreçlerindeki hataları azaltıp doğruluğu artırarak, finansal raporlama ve analiz süreçlerinde güvenilirliği artırmakta ve yöneticilerin daha doğru kararlar almasını sağlamaktadır. Yapay zekâ ve muhasebe süreçlerinin entegrasyonu, sadece mevcut iş akışlarını optimize etmekle kalmayıp, aynı zamanda muhasebe mesleğinin gelecekteki rolünü de yeniden şekillendirmektedir. Muhasebeciler, rutin ve tekrarlanan görevlerden kurtularak, stratejik ve analitik görevler üzerinde daha fazla odaklanabilir hale gelmektedirler. Bu durum, muhasebe profesyonellerinin yetkinliklerini artırmalarını ve iş dünyasında daha katma değerli roller üstlenmelerini sağlamaktadır. Yapay zekâ ile desteklenen muhasebe sistemleri, büyük veri analizlerinde etkin rol oynayarak, işletmelerin daha öngörülebilir finansal stratejiler geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Bu teknolojik dönüşüm, işletmelerin sadece finansal süreçlerde değil, aynı zamanda genel iş stratejilerinde de daha çevik ve esnek olmasını mümkün kılmaktadır. Ayrıca, yapay zekâya dayalı muhasebe uygulamaları, küresel piyasalarda daha hızlı ve bilinçli kararlar almayı kolaylaştırarak, işletmelerin rekabet gücünü artırmaktadır. Bu bağlamda, yapay zekâ ve muhasebenin birleşimi, eğitimden iş hayatına kadar geniş bir yelpazede değişiklikler yaratacaktır. Gelecek nesil muhasebe profesyonelleri, teknolojiye dayalı becerilerle donatılacak ve bu durum, muhasebe eğitiminin de yeniden yapılandırılmasını gerektirecektir. Bu çalışmanın amacı dijitalleşmenin ve özellikle yapay zekâ teknolojilerinin muhasebeye uygulanmasına etkisini incelemektir.
Özet (Çeviri)
In today's business world, digitalization is advancing rapidly, and the use of new technologies such as artificial intelligence (AI) is becoming increasingly widespread. AI enables automation by reducing the manual workload in accounting processes, thereby making accounting operations more efficient, lowering costs, and allowing businesses to utilize their resources more effectively. Additionally, AI applications reduce errors and enhance accuracy in accounting processes, increasing the reliability of financial reporting and analysis, and helping managers make more informed decisions. The integration of AI into accounting processes not only optimizes current workflows but also reshapes the future role of the accounting profession. Accountants are freed from routine and repetitive tasks, enabling them to focus more on strategic and analytical duties. This shift allows accounting professionals to enhance their skills and take on more value-added roles in the business world. AI-supported accounting systems play a crucial role in big data analysis, helping businesses develop more predictable financial strategies. This technological transformation allows businesses to become more agile and flexible not only in financial processes but also in overall business strategies. Moreover, AI-based accounting applications facilitate faster and more informed decision-making in global markets, thereby increasing the competitive strength of businesses. In this context, the integration of artificial intelligence and accounting is expected to bring about significant changes across a wide range of areas, from education to the workplace. Future generations of accounting professionals will be equipped with technology-based skills, necessitating a restructuring of accounting education. The aim of this study is to analyze the impact of digitalization, particularly the application of artificial intelligence technologies, on accounting.