Mark Rothko'nun 1940 sonrası dünya sanatına etkisi
Mark Rothko's influence on world art after 1940
- Tez No: 925355
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET EMİN KAYSERİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: mark rothko, soyut dışavurumculuk, renk alanı (color field), soyut ekspresyonizm, duygusal ifade, modern sanat, mark rothko, abstract expressionism, color field, emotional expression, modern art
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Bu araştırma, Mark Rothko'nun modern sanata yaptığı katkıları incelemeyi hedeflemektedir. Rothko'nun renk alanı (color field) tekniğiyle soyut sanatın evrimindeki rolü, özellikle renklerin duygusal ve anlam yüklü bir dil haline gelmesi açısından derinlemesine analiz edilecektir. Ayrıca, Rothko'nun dönemin diğer sanatçılarla olan ilişkisine yer verilecektir. Rothko'nun Türk sanatındaki benzer etkileri ve soyutlamadaki yenilikçi yaklaşımının, çağdaş sanatçılar üzerinde bıraktığı izler de incelenecektir. Yöntem: Çalışma, Rothko'nun sanatsal evrimini ele alan nitel bir literatür taramasına dayanmaktadır. Rothko'nun biyografik geçmişi, eğitim süreci ve Soyut Dışavurumculuk akımıyla ilişkisi, ilgili kaynaklardan elde edilen verilerle analiz edilmiştir. Ayrıca, Rothko'nun eserlerinin Türk sanatında görülen benzer etkileri de incelenmiştir. Bulgular: Rothko, renklerin duyusal ve duygusal bir dil haline gelmesini sağlayarak, soyut sanatın gelişiminde önemli bir yer edinmiştir. Renk alanı tekniği, izleyiciyi içsel bir deneyime davet ederken, Rothko'nun sanatındaki biçimsel minimalizm ve derin varoluşsal temalar dikkat çekmektedir. Sonuç: Rothko'nun sanatı, modern sanatın estetik ve felsefi temellerine önemli katkılar sunmuş, soyutlamanın duygusal ifade biçimiyle birleşmesini sağlamıştır. Renk alanı tekniği, sanatçının eserlerinde derin bir ruhsal ve varoluşsal boyut yaratmış, izleyiciyi yalnızca görsel değil, aynı zamanda duygusal bir yolculuğa davet etmiştir. Rothko'nun sanatı, yalnızca dönemin önde gelen sanat hareketlerinden Soyut Dışavurumculuk ile sınırlı kalmamış, aynı zamanda çağdaş ve sonraki kuşak sanatçılarının estetik anlayışlarını da etkilemiştir. Sonuç olarak, Rothko'nun sanatı hem Amerikan modernizminin hem de uluslararası sanat dünyasının şekillenmesinde kalıcı bir etki bırakmıştır ve günümüz sanatında hala güçlü bir ilham kaynağı olmaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This research aims to examine Mark Rothko's contributions to modern art. Rothko's role in the evolution of abstract art with his color field technique will be analyzed in depth, especially in terms of colors becoming an emotional and meaningful language. In addition, Rothko's relationship with other artists of the period will be included. Similar effects of Rothko on Turkish art and the traces of his innovative approach to abstraction on contemporary artists will also be examined. Method: The study is based on a qualitative literature review addressing Rothko's artistic evolution. Rothko's biographical background, educational process, and relationship with the Abstract Expressionism movement were analyzed considering the data obtained from relevant sources. In addition, similar effects of Rothko's works on Turkish art were also examined. Findings: Rothko has gained an important place in the development of abstract art by enabling colors to become a sensory and emotional language. While the color field technique invites the viewer to an inner experience, the formal minimalism and deep existential themes in Rothko's art attract attention. Conclusion: Rothko's art made significant contributions to the aesthetic and philosophical foundations of modern art, combining abstraction with emotional expression. The color field technique created a deep spiritual and existential dimension in the artist's works, inviting the viewer not only to a visual but also an emotional journey. Rothko's art was not limited to Abstract Expressionism, one of the leading art movements of the period, but also influenced the aesthetic understanding of contemporary and later generations of artists. As a result, Rothko's art had a lasting impact on the shaping of both American modernism and the international art world, and continues to be a powerful source of inspiration in today's art.