Sarıyer Hamidiye Etfal Eğitim Araştırma Hastanesi'nde 2020 ve 2024 yılları arasında doğan göçmen anne bebeklerinin erken yenidoğan dönemi morbiditeleri
Early neonatal period morbidities in infants of immigrant mothers born between 2020 and 2024 at Sarıyer Hamidiye Etfal Training and Research Hospital
- Tez No: 925471
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN SİNAN USLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Göçmenler, Yenidoğan Sonuçları, Refugees, Neonatal Outcames
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda göçmen anne bebeklerinin erken yenidoğan dönemi morbiditelerinin belirlenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız gözlemsel, tanımlayıcı ve retrospektif olarak gerçekleştirildi. 01.01.2020-30.06.2024 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Kliniği'nde canlı doğan 409 bebek çalışmaya dahil edildi. Göçmen anne bebeklerinin prenatal, natal ve erken yenidoğan döneminde ki mortalite ve morbiditeler (canlandırma ihtiyacı, solunumsal morbiditeler, gastrointestinal sistem bulguları, metabolik sorunlar, hematolojik problemler, hiperbilirubinemi, sepsis, yenidoğan ünitesine yatış ihtiyacı, yatış süresi gibi) ile ilişkili sonuçları literatürle karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamızda ortalama anne yaşı daha yüksek, adölasan gebe oranı daha az, tam antenatal bakım oranı literatürle aynı, gestasyonel diyabet görülme oranı daha az, sezaryan doğum ve primer sezaryan doğum oranı literatüre göre daha yüksek bulunmuştu. Preterm bebek oranının literatürle aynı, bebeklerin ortalama doğum ağırlığının daha yüksek, düşük doğum ağırlıklı bebeklerin daha az, SGA bebeklerin daha az bulunmuştur. Çalışmamızda yatış süresi ve yatış oranı literatüre göre daha fazla bulunmuştur. YGT oranı daha yüksek, RDS oranı pretermlerde literatürle aynı iken yatan tüm bebeklerde daha az bulunmuştur. İndirekt hiperbilirubinemi oranı literatürle aynı saptanmıştır. Transfüzyon oranımız, hipoglisemisi olan bebek sayımız daha azdı. Prematürite morbiditelerinden ROP ve NEK oranımız literatüre göre daha azdı. Çalışmamızdaki mortalite oranı literatüre göre önemli ölçüde azdı. Sonuç: Annelerin daha iyi prenatal sonuçlarının sebebi yıllar içinde antenatal bakıma ulaşmanın artması, sağlık hizmetlerini yıllar içinde daha iyi kullanma, son yıllarda göçmen sağlık politikalarında iyileşmeler, daha genç daha az riskli sağlıklı gebelerin olmasından dolayı olabilir. Yıllar içinde devam göç akımlarında dolayı anneye akraba desteğinin artması da bir etken olabilir. Önceki çalışmalar Türkiye'deki Suriyeli göçmenler için zayıf perinatal sonuçlar bildirmiş olsa da bu sonuçların son çalışmalarda daha iyi olduğu ve sonuçlarımızın Suriyeli göçmen anneler ile Türkiyeli anneler arasındaki neonatal morbidite oranlarının benzer olduğunu gösterdiği görülmektedir. Ülkemizde sağlık açısından önemli bir risk grubunu oluşturan göçmenleri kapsayacak anadilinde sağlık hizmeti vermeyi önceleyecek sağlık politikaları yapılması, birinci basamak sağlık hizmetlerine ulaşımını kolaylaştıracak kapsayıcı-nitelikli sağlık hizmetleri gibi uygulamalar, sağlık hizmetlerinin farklı inanç, kültür ve dilleri göz önünde bulundurarak düzenlenmesi sağlıkta eşitsizliklerin azalmasına ve göçmenlerin sağlık durumlarının düzeltilmesine yardımcı olacaktır
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Our study aimed to determine the early neonatal morbidities in infants of immigrant mothers. Materials and Methods: 409 babies born alive in the Department of Obstetrics and Gynecology at the Health Sciences University Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital between 01.01.2020-30.06.2024 were included in the study. The results of prenatal, natal and early neonatal mortality and morbidity (need for resuscitation, respiratory morbidities, gastrointestinal system findings, metabolic problems, hematological problems, hyperbilirubinemia, sepsis, need for neonatal unit admission, length of stay, etc.) in infants of immigrant mothers were compared with the literature. Results: In our study, the mean maternal age was higher, the adolescent pregnancy rate was lower, the full antenatal care rate was same as the literature, the gestational diabetes rate was lower, the cesarean delivery and primary cesarean delivery rate was higher than literature. The rate of preterm neonates was found to be the same as in the literature, the average birth weight of the neonates was higher, the number of low birth weight neonates was lower, and the number of SGA neonates was lower. In our study, length of stay and hospitalization rate were found to be higher than in the literature. TTN rate was higher, RDS rate was same as literature in preterms, while it was lower in all hospitalized infants. Indirect hyperbilirubinemia rate was same as the literature. Our transfusion rate and number of babies with hypoglycemia were lower. Our ROP and NEC rates from prematurity morbidities were lower than in the literature. The mortality rate in our study was significantly lower than in the literature. Conclusion: The reason for better prenatal outcomes for mothers may be due to increased access to antenatal care over the years, better use of health services over the years, improvements in migrant health policies in recent years, and the presence of younger, less risky, healthy pregnancies. Increased relative support for mothers due to continued migration flows over the years may also be a factor. Although previous studies have reported poor perinatal outcomes for Syrian immigrants in Turkey, these outcomes appear to be better in recent studies, and our results show that neonatal morbidity rates are similar between Syrian immigrant mothers and Turkish mothers. Making health policies that will prioritize providing health services in the native language of immigrants, who constitute an important health risk group in our country, practices such as comprehensive and qualified health services that will facilitate their access to primary health care, arranging health services taking into account different beliefs, cultures and languages, will reduce inequalities in health and help immigrants. It will help improve health conditions.