Soyut işlemler döneminde ekoloji temalı animasyon filmlerin alımlanması
Reception of ecology themed animation films during the formal operational stage
  1. Tez No: 925494
  2. Yazar: ELVİN KOCAKARIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ARDA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoloji, Ekoeleştiri, Soyut işlemler, Animasyon filmler, The Red Turtle, Moana, Bigfoot Family, Ainbo, Ecology, Ecocriticism, Formal operational stage, Animation films, The Red Turtle, Moana, Bigfoot Family, Ainbo
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Doğa; tüm canlıların, hayatlarını sürdürebilmek için ihtiyaç duyduğu yaşam alanlarını oluşturur ve yaşamak, her canlı için mutlak bir haktır. Bu tez, doğanın; sınırsız kaynaklara sahip olmadığı, sadece kendini yenileyerek dengesini koruyabildiği ve insanlar tarafından tahrip edildiğinde, ekosistemde yaşayan farklı türlerdeki tüm canlıların yaşam alanlarının tükenmesine neden olabileceği düşüncesinden yola çıkılarak tasarlanmıştır. Bu çalışmanın amacı; doğaya karşı ekoeleştirel bir bakış açısının önemini ortaya koymak ve Jean Piaget'in bilişsel gelişim kuramının soyut işlemler döneminde yer alan 11–13 yaş arasındaki çocukların, ekoloji temalı animasyon filmleri, çevreye duyarlılık açısından nasıl alımladıklarını belirlemeye çalışmaktır. Nicel ve nitel araştırma yöntemleri kullanılarak karma yöntemle gerçekleştirilen bu çalışma kapsamında;“The Red Turtle (2016), Moana (2016), Bigfoot Family (2020) ve Ainbo (2021)”filmleri, ekoeleştirel yaklaşımla incelenerek, bu filmlerin, soyut işlemler döneminin farklı yaş (11, 12, 13) gruplarındaki ortaokul öğrencileri tarafından, çevre duyarlılığı açısından nasıl alımlandığının, dörtlü likert tipi tutum ölçeği ile değerlendirildiği bir uygulama yapılmıştır. Çalışma verilerinin, istatistiksel analizleri ile elde edilen bulgulara göre, soyut işlemler döneminin 11, 12, 13 yaşında yer alan ve ekoloji temalı animasyon filmleri izleyen çocukların, bu filmleri izlemeyen kendi yaş gruplarındaki çocuklara göre, çevreye karşı daha duyarlı bir tutum geliştirdikleri ve bu tutumun, cinsiyetler arasında sadece 11 yaş grubunda, filmleri hem izleyenler hem de izlemeyenler açısından anlamlı bir fark ortaya koyduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nature creates the living spaces essential for all living beings to sustain their lives, and living is an absolute right for every creature. This study is designed on the idea that nature doesn't have unlimited resources, it can only maintain its balance by renewing itself, and when harmed by humans, it can cause the depletion of habitats for all living creatures of different species in the ecosystem. The purpose of this study is to emphasize the significance of adopting an ecocritical perspective on nature and to determine how children aged 11 to 13, who are in the formal operational stage of Jean Piaget's cognitive development theory, perceive ecology themed animation films in terms of environmental sensitivity. In this study, which used quantitative and qualitative research methods, the films“The Red Turtle (2016), Moana (2016), Bigfoot Family (2020) and Ainbo (2021)”were analyzed using an ecocritical approach and a practical study was conducted to evaluate how these films were perceived in terms of environmental sensitivity by middle school students of different age groups (11, 12, 13) in the formal operational stage, using a four-point Likert-type attitude scale. According to the statistical analysis of the study data, it was found that children aged 11, 12 and 13, who were in the formal operational stage and watched ecologically themed animated films, exhibited greater environmental sensitivity compared to their peers who did not watch these films, and this attitude revealed a significant gender-based difference only in the 11-year-old age group, both for those who watched and those who did not watch the films.