Kişilerarası iletişimde psikolojik sağlamlık kavramının rolü: Johari Penceresi Modeli üzerine bir değerlendirme
The role of the concept of psychological resilience in interpersonal communication: An evaluation on the Johari Window Model
- Tez No: 925560
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ DİLEK ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Kişilerarası İletişim, Etkili İletişim Becerileri, Psikolojik Sağlamlık, Johari Penceresi Modeli, Kişisel Açılım, Geri Bildirim, Interpersonal Communication, Effective Communication Skills, Psychological Resilience, Johari Window Model, Personal Disclosure, Feedback
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kişilerarası İletişim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Pozitif Psikoloji akımının yaygınlaşmasıyla beraber ortaya çıkan Psikolojik Sağlamlık; bireyin zorlu yaşam deneyimlerini başarılı bir şekilde yönetebilmesini, potansiyelini ve yetilerini doğru yönde kullanıp bu süreci kolaylıkla atlatabilmesini sağlayan bir kavram olarak litaratürde yerini almıştır. Her insan, yaşamı boyunca zor koşullara maruz kalmakta ve günlük hayata adapte olmasını güçleştiren birtakım olaylarla karşı karşıya kalmaktadır. Bu zorlu yaşam olaylarıyla başa çıkma yetisi bireyden bireye göre değişebilmektedir. Yaşamın gidişatını etkileyen bazı risk faktörlerine maruz kalmak psikolojik sağlamlık düzeyini tetiklemektedir. Kimi birey karşılaştığı risk faktörlerinden az etkilenirken kimi birey ise aynı risk faktörüne karşı daha dirençsiz olabilmektedir. İnsanın yaşadığı bu zor deneyimleri atlatmasında kişilerarası iletişimin olumlu yöndeki katkısı yadsınamaz bir gerçektir. İnsanlar yaşadıkları acı verici olayları çevresinden alacağı sosyal destekle daha az zararla atlatabilmektedir. Birey duygu ve düşüncelerini netlikle çevresine aktarıp kendini açma davranışı sergiledikçe psikolojik sağlamlık düzeyinde iyileşme sağlanmaktadır. İletişimde Johari Penceresi Modeline göre bireyin kişisel açılım ile geri bildirim boyutu genişledikçe iletişim kalitesi de buna bağlı olarak artmaktadır. Bireyin kendi benliğini tanıması ve diğerleriyle daha anlamlı ilişkiler kurması açısından farkındalık sağlayan teknik olarak tanımlanan Johari Penceresi Modeli; Açık Alan, Gizli Alan, Kapalı Alan ve Bilinmeyen Alan olmak üzere dört alandan oluşmaktadır. Açık Alan olarak adlandırılan benlik düzeyi iletişim sürecinde bireyin karşı tarafa kendisini doğru şekilde ifade ettiği, belirsizliği azalttığı ve samimi bir iletişimi arttırdığı için avantajlı alan olarak adlandırılmaktadır. Çalışmada Kişisel Açılım ile Geri Bildirim düzeylerine ve katılımcıların demografik değişkenlerine bağlı olarak psikolojik sağlamlık düzeylerindeki değişimler yer almaktadır. Bulgulara göre; Johari Penceresi Modeli kapsamında katılımcıların Kişisel Açılım ve Geri Bildirim boyutları arttıkça psikolojik sağlamlık düzeylerinin de pozitif düşük düzeyde anlamlı bir ilişkiyleartmakta olduğu kanıtlanmış, açık iletişim kurmak sorunların net çözümüne, beklentilerin karşılanmasına, güvenin büyümesine ve işbirliğinin artmasına katkı sağlayarak psikolojik sağlamlık düzeyini arttırdığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
With the rise of the Positive Psychology movement, Psychological Resilience has emerged as a concept in the literature that enables individuals to successfully manage challenging life experiences, utilize their potential and abilities in the right direction, and navigate these difficulties with ease. Every individual faces difficult circumstances throughout life and encounters events that make adapting to daily life more challenging. The ability to cope with these challenging life events varies from person to person. Exposure to certain risk factors that affect the course of life can trigger the level of psychological resilience. While some individuals are minimally affected by the risk factors they encounter, others may be more vulnerable to the same risks. The positive contribution of interpersonal communication to overcoming these difficult experiences is an undeniable fact. People can navigate painful experiences with less harm through the social support they receive from their surroundings. As individuals clearly express their emotions and thoughts and engage in self-disclosure, their level of psychological resilience improves. According to the Johari Window Model in communication, as the dimensions of personal disclosure and feedback expand, communication quality also improves accordingly. The Johari Window Model, defined as a technique that provides self-awareness for individuals to recognize themselves and establish more meaningful relationships with others, consists of four areas: Open Area, Hidden Area, Blind Area, and Unknown Area. The self-level referred to as the Open Area is considered advantageous in the communication process because it allows individuals to express themselves clearly to others, reduces uncertainty, and enhances sincere communication. This study examines changes in psychological resilience levels based on personal disclosure, feedback levels, and participants' demographic variables. The findings demonstrate that, within the framework of the Johari Window Model, as participants' personal disclosure and feedback dimensions increase, their psychological resilience levels also increase with a low but significant positive correlation. It has been proven that open communication contributes to the clear resolution of problems, the fulfillment of expectations, the growth of trust, and the enhancement of cooperation, ultimately increasing psychological resilience levels.