İran Gülistan Sarayı Kompleksi'nde yer alan Kaçar Hanedanlığı dönemi çini panolarının incelenmesi
Investigation of tile panels in the Iranian Golestan Palace Complex during the Qajar Dynasty
- Tez No: 925577
- Danışmanlar: PROF. DR. FETHİYE ERBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzecilik, Sanat Tarihi, Tarih, Museology, Art History, History
- Anahtar Kelimeler: Kaçar Hanedanı, Kaçarın çini isçiliği, çini panolar, Gülistan kompleksi, Gülistan kompleksinin çini panoları, Qajar Dynasty, Qajar tilework, tile panels, Golestan Complex, tile panels of the Golestan Complex
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müze Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Kaçar Hanedanı, İran'da yaklaşık 130 yıl hüküm sürmüş ve İran'ın en uzun süre yönetimde kalan hanedanlarından biridir (1795-1925). Bu dönemde İran, Batı'nın sanayi ve kültürel gelişmelerinden yoğun olarak etkilenmiştir. Batı kültürünün etkileri Kaçar döneminden önce başlasa da, bu etkiler Kaçarlar döneminde zirveye ulaşmıştır. Nâsıreddin Şah gibi krallar, Batı düşüncelerini ülkeye getirmeye ve İran'ı modernleştirmeye çalışmıştır. Bu bağlamda, taş baskı makinesi ve fotoğraf makinesi gibi önemli cihazların ülkeye getirilmesi sağlanmıştır. Ayrıca, posta sisteminin kurulmasıyla iletişim altyapısının güçlendirilmesi hedeflenmiştir. Bu çabalar, ülkenin sosyal ve kültürel yapısının modern normlara ulaşmasına katkıda bulunmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu gelişmeler, İran sanatını da etkilemiştir. Kaçar dönemi (1795-1925) sanatı, gelenekselden modernliğe geçişin izlerini taşır. Kaçarlar, sanatın çeşitli alanlarında geçmiş dönemlerin sembollerini kullanarak meşruiyet sağlamaya çalışırken, Batı sanatıyla olan etkileşimleri nedeniyle Batı'nın etkisi altında kalmışlardır. Sanatın alanlarında geçmiş dönemlerin sembollerinin ve Batı sanatıyla olan etkileşimlerin bir arada ele alınması, yeni bir üslubun doğmasına neden olmuştur. Gelenek ve modernliğin birleşimi ile yeni sanat tekniklerinin kullanılması, çini sanatında yeni konular ve biçimlerin yaratılmasını sağlamış ve modern ile geleneksel teknik ve desenlerin bir araya gelmesine sebep olmuştur. Bu araştırma, günümüzde müze olarak kullanılan Gülistan Kompleksi'ndeki çini panoların konum ve içeriklerinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Geçmiş çalışmalardan farklı olarak bu araştırma, çini panoların hem konularını hem de tekniklerini bir arada ele almaktadır. Bu araştırma, betimsel-analitik araştırma yöntemi kullanılarak ve Gülistan Müzesi'nde alan arastırması, kütüphane ve online kaynaklardan bilgi toplanarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Qajar Dynasty, which ruled Iran for approximately 130 years (1795–1925), was one of the longest-reigning dynasties in the country's history. During this period, Iran was profoundly influenced by the industrial and cultural developments of the West. Although the impact of Western culture began before the Qajar period, it reached its peak during this era. Kings such as Naser al-Din Shah sought to introduce Western ideas to the country and modernize Iran. In this context, important devices such as the lithographic printing press and the camera were brought to Iran. Additionally, the establishment of the postal system aimed to strengthen the communication infrastructure. These efforts were undertaken to help the country's social and cultural structure reach modern norms. These developments also influenced Iranian art. Qajar period (1795–1925) art reflects traces of the transition from tradition to modernity. While the Qajars sought legitimacy by incorporating symbols from previous periods in various fields of art, they also came under the influence of Western art due to their interactions with it. The combination of past symbols with influences from Western art gave rise to a new artistic style. The integration of tradition and modernity, along with the adoption of new artistic techniques, led to the creation of new subjects and forms in tile art, bringing together modern and traditional techniques and patterns. This study aims to examine the position and content of the tile panels in the Golestan Complex, which now serves as a museum. Unlike previous studies, this research considers both the subjects and techniques of the tile panels together. The study has been conducted using a descriptive-analytical research method, incorporating field research at the Golestan Museum, as well as data collected from library and online sources.