Limited şirket ortaklarının borçları ve sorumluluklarının kapsamı
Limited scope of the company and responsibilities of partners debts
  1. Tez No: 254194
  2. Yazar: İSLAM SAFA KAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Limited şirket, ortak, sorumluluk, Limited company, common, responsibility
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Türk Ticaret Kanunu'na göre limited şirket ortaklarının şirkete karşı sadece sermaye koyma borçları mevcuttur. Bu borcu ödedikleri anda sorumluluktan kurtulurlar ( TTK m. 532 ). Bu durum sınırlı sorumluluk ilkesi kapsamında değerlendirilir.Limited şirket ortaklarının anılan sınırlı sorumluluklarına getirilen bazı istisnalar - haksız alınan kar payları ve faiz ödemeleri gibi- mevcuttur ( TTK m. 532/1 ). Nitekim bu istisnalar sermayeden kısmen veya tamamen iade niteliği taşır. Aynı zamanda 6183 sayılı Kanun'un değişik 35. maddesi de şirketten kısmen veya tamamen tahsil edilemeyen veya tahsil edilemeyeceği anlaşılan kamu alacakları için, ortakların doğrudan takibini mümkün kılmıştır.Bununla birlikte limited şirket ortaklarının şirkete karşı, malvarlığının korunmasını amaçlayan sermaye koyma borcu dışında aynı kapsamda ek ödeme borcu da mevcuttur. Yan edim borcu, yönetim borcu ve rekabet etmeme borcu limited şirket ortaklarının diğer borçları olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Turkish Commercial Code, 'according to a limited company to public company, debt is available only to put capital. This will get rid of the responsibility when a debt payment (TTK m. 532). This situation will be evaluated under the principles of limited liability.Limited liability companies and limited partners brought the aforementioned are some exceptions -dividend and interest payments received unfair like- (TTK m. 532 / 1). Indeed, these exceptions in whole or in part from the return of capital is the quality. At the same time, Law No. 6183 of 35 different substances that can not be charged in whole or in part from the company or the public will be charged to be articulate, have made it possible to follow the partners directly.However, the limited partners of the company against the company, aimed at protection of capital assets put in the same scope of external debt to the debt of an additional payment is also available. Side act debt, debt management and debt of non-compete other debts of the limited partners as the company is taking emerge.