Alternatif bir substrat olarak yerfıstığı kabuğu kompostunun fesleğen fide üretimi ve gelişimi üzerine etkisi
Effect of peanut shell compost as an alternative substrate on basil seedling production and development
  1. Tez No: 925712
  2. Yazar: UMUT ATEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİHTER ÇOLAK ESETLİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kompost, Yerfıstığı, Fesleğen, Yetiştirme Ortamı, Sürdürülebilir Tarım, Compost, Peanut, Basil, Growing Medium, Sustainable Agriculture
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bitki Besleme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Tüm dünyada, torf, kayayünü ve kokopit gibi bitki yetiştirme ortamları, topraksız tarım ve fide üretimi amaçlı yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak bu materyallerin yüksek maliyetli olması nedeniyle, çevre dostu ve ekonomik alternatif yetiştirme ortamlarına yönelik arayışları artmıştır. Bu bağlamda, yerel, düşük maliyetli, kolay erişilebilir ve biyolojik olarak ayrışabilen organik materyallere yönelik çalışmalar son yıllarda ivme kazanmıştır. Ülkemizde ve dünya genelinde geniş alanlarda üretilen yerfıstığının kabukları, genellikle hayvancılıkta yem katkısı ya da endüstride yakıt olarak kullanılmaktadır. Ancak bu geleneksel kullanım şekilleri, yerfıstığı kabuklarının potansiyel yararlılığını tam olarak ortaya koymamaktadır. Bu amaçla çalışmada, yerfıstığı kabuğu ile çim atığı karışımı ile elde edilen kompostun, fide üretiminde torfa alternatif bir yetiştirme ortamı olarak kullanılabilirliğinin araştırılması planlanmıştır. Torf, yerfıstığı kabuğu kompostu ve farklı oranlarda torf+kompost karışımlarından oluşan 5 değişik bitki yetiştirme ortamının, fesleğen fidesi gelişimi, bazı agronomik özellikleri (gövde çapı, gövde/kök uzunluğu, yaş/kuru ağırlığı) ile bitki besin element içerikleri (N, P, K, Ca, Mg) içerikleri üzerine etkisi değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Throughout the world, growing media such as peat, rockwool, and cocopeat are widely used for soilless agriculture and seedling production. However, due to the high costs associated with these materials, there has been an increasing search for environmentally friendly and economical alternative growing media. In this context, research on local, low-cost, easily accessible, and biologically degradable organic materials has gained momentum in recent years. Peanut shells, produced in large quantities in our country and globally, are generally used as feed additives in livestock or as fuel in industry. However, these traditional uses do not fully exploit the potential benefits of peanut shells. Therefore, this study aims to investigate the feasibility of using compost derived from a mixture of peanut shells and grass clippings as an alternative growing medium to peat in seedling production. The effects of five different growing media, consisting of peat, peanut shell compost, and various peat+compost mixtures, on basil seedling development, certain agronomic traits (stem diameter, stem/root length, fresh/dry weight), and plant nutrient content (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Zn, Mn, Cu) were evaluated.