Milli kütüphane 06 mil yz a 6851 numarada kayıtlı mecmû'a-i eş'âr (İnceleme-çeviri yazı)
Ankara national library writings collection mecmi'a-i eş'âr, registered as 06 mil yz a 6851 (Transfer article and classification according to mestap)
- Tez No: 925872
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSEN ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Divan, İnceleme, Mecmua, Metin, Şiir, Divan, Magazine, Poetry, Review, Text
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Mecmûalar, Türk edebiyat tarihi ve ürünlerinin aydınlatılması yönünden önemli bir yere sahiptir. Bu eserler vasıtasıyla farklı dönemlerde yaşamış olan şairlere ve onların şiirlerine ulaşmak mümkündür. Mecmûalarda ayrıca çeşitli dualar, ilaç reçeteleri, faydalı bilgiler, o dönemlerde yaşanan olayların tarihleri, mektuplar vb. yer almaktadır. Ülkemizde sayı bakımından oldukça fazla olan şiir mecmûaları, yazma eserler kütüphaneleri bünyesinde toplanmıştır. Şiir mecmûaları, geçmişten günümüze yapılan araştırmalar neticesinde, belirli bir sayıda gün yüzüne çıkmıştır. Fakat ortaya çıkan eserlerin daha fazlası kütüphanelerde araştırmacılarını beklemektedir. Çalışma konumuzu oluşturan eser Milli Kütüphane'de 06 Mil Yz A 6851 numarada kayıtlı şiir mecmûasıdır. Söz konusu mecmûadaki şiirlerin çevirisi yapılmış ve nüsha farkları incelenmiştir. Mecmûa içerisinde yer alan şairlerin bir kısmı Alevi-Bektaşi geleneğine mensup şahsiyetlerdir. Çevirisi yapılan mecmûada 13. yy. ile 20. yy arasında yaşamış 28 şaire ait 169 şiir bulunmaktadır. Mecmûada yer alan şairler arasında bilinen şairler olduğu gibi kimliği tam anlamıyla bilinmeyen şairler de yer almaktadır. Edebiyat, oluşum sürecinde kendisine yön veren faktörler ile birlikte ele alınmalıdır. Bu faktörlere yönelik yapılacak her çalışma, edebiyat dünyamıza daha fazla ve daha ayrıntılı bilgiler kazandırarak kültür birikimimizi sonraki kuşaklara aktarmamıza vesile olacaktır.
Özet (Çeviri)
Magazines have an important place in terms of illuminating the history and products of Turkish literature. Through these works, it is possible to reach poets who lived in different periods and their poems. The magazines also contain various prayers, drug prescriptions, useful information, dates of events that took place in those periods, letters, etc. is located. Poetry magazines, which are quite numerous in our country, are collected within the manuscript library. It is seen that poetry magazines have come to light in a certain number as a result of research from past to present. However, more of the resulting works are waiting for researchers in libraries. The work that constitutes our study subject is the poetry magazine registered in the National Library under number 06 Mil Yz A 6851. The poems in the magazine in question were translated and the differences between the copies were examined. Some of the poets in the magazine are figures belonging to the Alevi-Bektashi tradition. In the translated magazine work, the 13th century. There are 169 poems by 28 poets who lived between the 20th and 20th centuries. Among the poets in the magazine, there are known poets as well as poets whose identities are not fully known. Literature should be considered together with the factors that guide it in its formation process. Every study to be carried out on these factors will help us bring more and more detailed information to our literary world and pass it on to the next generations.