Mikro öğrenme yaklaşımı ile cebir öğretiminin 6. sınıf öğrencilerinin kavramsal ve işlemsel bilgilerine etkisi
The effect of teaching algebra with micro learning approach on the conceptual and processing knowledge of 6th grade students
- Tez No: 925950
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜHAL GÜN ŞAHİN, DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP ÇAVUŞ ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Mikro Öğrenme, Cebir Öğretimi, Teknoloji Kullanımı, Matematik Eğitimi, Micro Learning, Algebra Teaching, Technology Using, Mathematics Education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmanın amacı mikro öğrenme yaklaşımı ile yapılan cebir öğretiminin 6. Sınıf öğrencilerinin kavramsal ve işlemsel bilgileri üzerine etkisinin nasıl olduğunu belirlemektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışmasının açıklayıcı durum deseni kullanılmıştır. Araştırma 2023-2024 eğitim öğretim yılı sonbahar döneminde bir devlet okulunda öğrenim gören 6. sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma gönüllü katılımcı 11 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Cebirsel ifadeler alt öğrenme alanında bulunan kazanımlar mikro öğrenmeye entegre edilerek 10 mikro öğrenme ders içeriğine ayrılmıştır. Bu çalışmada verilerin elde edilmesinde kullanılmak üzere 10 sorudan oluşan kavramsal ve işlemsel bilgi soruları kullanılmıştır. Çalışmada toplanan veriler betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Bulgular mikro öğrenme yaklaşımının öğrencilere cebirsel ifade kavramını anlama noktasında etkili olduğunu göstermektedir. Özellikle, öğrencilerin cebirsel ifadeyi tanımlama ve harflerin sayıları temsil ettiğini anlama konusunda gelişim gösterdiği sonucuna varılmıştır. Özellikle cebirsel ifadelerin değerini bulma konusunda öğrencilerin %81 oranında başarı sağlamış olmaları çalışmada mikro öğrenme yaklaşımı ile yapılan cebir öğretiminin öğrencilerin işlemsel bilgileri üzerine etkisini destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effect of algebra teaching with the microlearning approach on the conceptual and procedural knowledge of 6th grade students. The explanatory case design of the case study, one of the qualitative research methods, was used in the study. The study was conducted with 6th grade students studying at a public school in the fall semester of the 2023-2024 academic year. The study was carried out with 11 volunteer participants. The achievements in the algebraic expressions sub-learning area were integrated into microlearning and divided into 10 microlearning course contents. In this study, conceptual and procedural knowledge questions consisting of 10 questions were used to obtain the data. The data collected in the study were analyzed with the descriptive analysis method. The findings show that the microlearning approach is effective in helping students understand the concept of algebraic expressions. It was concluded that students improved in defining algebraic expressions and understanding that letters represent numbers. The fact that students achieved 81% success in finding the value of algebraic expressions supports the effect of algebra teaching with the microlearning approach on students' procedural knowledge.