Türkiye'de çocuk koruma politikalarındaki değişimin değerlendirilmesi
Evaluation of change in child protection policies in Türkiye
- Tez No: 925966
- Danışmanlar: PROF. DR. EMRAH AKBAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Sosyal politika, çocuk refahı, çocuk koruma sistemi, çocuk koruma, korunma ihtiyacı olan çocuk, Social policy, child welfare, child protection system, child protection, children in need of protection
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 229
Özet
Türkiye'de korunma ihtiyacı olan çocuklara yönelik hizmetler, 2000'li yıllara kadar ağırlıklı olarak kuruluş bakımı biçiminde yürütülmüştür. Ancak, bu bakım modelindeki sorunlar alternatif arayışları beraberinde getirmiştir. Son yirmi yılda ev tipi kurumlarda bakım, aile yanında bakım ve koruyucu aile yanında bakım daha yaygın hale gelmiştir. Bu araştırmanın amacı, 2000'li yıllarda çocuk koruma alanında başlayan değişimin alanın uzmanlar tarafından nasıl değerlendirildiğini incelemektir. Çocuk koruma alanında değişime neden olan etkenler, yaşanan süreç, bu değişimin yansımaları ve geliştirilmesi gereken yönler ele alınmıştır. Çocuk koruma alanında yaşanılan paradigma değişimini anlamak için nitel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Çocuk koruma alanında merkezi kurumlarda görev yapan uzmanlar ile üniversite ve sivil toplum kuruluşlarından 32 uzmanla derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Araştırma sonucunda, çocuk koruma sisteminin mevcut durumu, değişim süreci ve etkileri ana temalar olarak belirlenmiştir. Çocuğun sağlıklı gelişimi için önleyici çalışmalara ağırlık verilmesi ve kurumsal altyapının güçlendirilmesi temel öncelik olarak görülmektedir. Aile yanında bakım konusunda ilerleme kaydedilmiş olsa da aile ve çocukla mesleki çalışmaların geliştirilmesi gerekmektedir. Koruyucu aile hizmeti, çocuk koruma tarihinde ilk kez toplam kuruluşta bakılan çocukların %41,5'ine ulaşmıştır. Çocuk evleri ve çocuk evleri siteleri modelinin etkilerinin analiz edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Sonuçlar arasında, kuruluş bakımının kısa süreli bir modele dönüştürülmesi, çocukların aileleriyle mesleki çalışmaların artırılması ve alanda çalışan uzmanlara süpervizyon sağlanması ihtiyacı öne çıkmaktadır. Ayrıca, yerel yönetimlerin koruyucu ve önleyici çalışmalarda aktif rol alması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Services for children in need of protection in Türkiye were predominantly provided through institutional care until the 2000s. However, challenges within this model led to the search for alternatives. Over the past two decades, home-type institutional care, foster care, and kinship care have become more widespread. The aim of this research is to examine how experts evaluate the transformation in child protection policies that began in the 2000s. Factors driving change, the transformation process, its implications, and areas requiring further development in child protection have been explored. To understand the paradigm shift in child protection, a qualitative research method was chosen. In-depth interviews were conducted with 32 experts working in central child protection institutions, universities, and non-governmental organizations. The research findings highlight key themes such as the current state of the child protection system, the transformation process, and its impacts. Prioritizing preventive measures and strengthening institutional infrastructure are considered fundamental for ensuring children's healthy development. While progress has been made in supporting children within their families, there remains a need to enhance professional interventions for families and children. For the first time in Türkiye's child protection history, foster care services have reached 41.5% of the total children in institutional care. Additionally, an impact analysis of the newly developed children's homes and children's home sites model is emphasized as necessary. Key conclusions include transforming institutional care into a short-term model, increasing professional interventions with the families of institutionalized children, and providing supervision for professionals in the field. Furthermore, local governments must take an active role in preventive and protective child protection services.