Dahili kliniklerde yatan yaşlı bireylerin geleneksel ve tamamlayıcı uygulamalara karşı tutumlarının ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determination of attitudes towards traditional and complementary practices and affecting factors of elderly individuals hospitalized in internal clinics
  1. Tez No: 925969
  2. Yazar: ABİDE GELİTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU KARABAĞ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel tıp, tamamlayıcı tıp, tutum, yaşlı birey, Attitude, complementary medicine, elderly individual, traditional medicine
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Dâhili kliniklerde yatan yaşlı bireylerin geleneksel ve tamamlayıcı uygulamalara karşı tutumlarının ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma tanımlayıcı ve kesitsel tasarımda yapılmıştır. Araştırma Iğdır Dr. Nevruz Erez Devlet Hastanesinin dâhili kliniklerinde Mart 2023-Ocak 2025 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın örneklemine dâhili kliniklerde yatan 65 yaş ve üstü 342 yaşlı birey alınmıştır. Araştırmanın verileri, Kişisel Bilgi Formu, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Etkileyen Faktörler Formu ile Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Tutum Ölçeği (GETATTÖ) ile toplanmıştır. Verilerin analiz edilmesinde yaşlı bireylerin tanımlayıcı özellikleri için yüzde, ortalama ve standart sapma istatistiklerinden yararlanılmıştır. Araştırmada bağımsız gruplar t-testi, One-WayANOVA testi, posthoc (Tukey) ve lineer regresyon analizleriyle incelenmiştir. Araştırmada yaşlı bireylerin yaş ortalamasının75,63±7,86 olduğu, %53,5'inin kadınlardan oluştuğu bulunmuştur. Yaşlı bireylerin GETATTÖ ortalama puanı 79,89±15,70 olarak bulunmuştur. Kadınların Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Tutumu (GETAT) toplam puanları erkeklere göre daha yüksek ve anlamlı bulunmuştur (p=0,031). Araştırmada GETAT yöntemlerini kullanan yaşlı bireylerin tutum puanları, kullanmayanlara göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0,000). Sonuç olarak yaşlı bireylerin GETAT'a yönelik olumlu tutumlarının düşük olduğu saptanmıştır. GETAT yöntemlerini kullanan bireylerin bu yöntemlere karşı daha olumlu bir tutuma sahip oldukları belirlenmiştir. GETAT yöntemlerini kullanım durumunun GETAT'a yönelik tutumlarda belirleyici bir faktör olduğu saptanmıştır. Bu sonuca göre yaşlı bireylerin sağlık bakım ve eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bireylerin eğitimlerle desteklenmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
It was carried out to determine the attitudes of elderly individuals hospitalized in internal clinics towards traditional and complementary practices and the affecting factors. This study was conducted in a descriptive and cross-sectional design. The research was conducted in the internal medicine clinics of Iğdır Dr. Nevruz Erez State Hospital between March 2023 and January 2025. The sample of the study included 342 elderly individuals aged 65 and over, hospitalized in internal medicine clinics. The data of the study were collected using the Personal Information Form, the Factors Affecting Traditional and Complementary Medical Practices Form, and the Traditional and Complementary Medical Attitude Scale (CACMAS). In analyzing the data, percentage, mean and standard deviation statistics were used for the descriptive characteristics of elderly individuals. In the study, independent groups were examined using t-test, One-Way ANOVA test, post hoc (Tukey) and linear regression analyses. In the study, it was found that the average age of elderly individuals was 75.63±7.86 and 53.5% of them were women. The average CACMAS score of elderly individuals was found to be 79.89±15.70.The total scores of women's Traditional and Complementary Medicine Attitude (TCMA) were found to be higher and significant than men (p=0.031). In the study, the attitude scores of elderly individuals who used TCMA methods were found to be significantly higher than those who did not use them (p=0.000). As a result, it was determined that the positive attitudes of elderly individuals towards TCMA were low. It has been determined that individuals who use TCMA methods have a more positive attitude towards these methods.It has been determined that the usage status of TCMA methods is a determining factor in attitudes towards TCMA. According to this result, it can be recommended to determine the health care and education needs of elderly individuals and to support them with training.