Kentsel mekanda heykel yerleştirmeleri
Sculpture installations in urban spaces
- Tez No: 926024
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAGIP TARANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: City, urban space, sculpture, Izmir
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Tarih boyunca insanlık kalıcı izler bırakma peşinde çeşitli yollar aramışlardır. Bunlardan birisi de binyıllardan günümüze kadar gelen ve hala devam eden heykel sanatıdır. Çeşitli amaçlara hizmet eden heykellerin kullanım alanlarından birisini de kentsel mekanlar oluşturmaktadır. Kentsel mekanda heykeller, tarihsel gelişimi boyunca toplumları etkilemiş ve kentlerin simgesi haline gelmiştir. Heykel sanatının kişiler ve toplumlar üzerindeki etkisi kentsel mekanlarda kullanılarak işlevsel hale getirilmiştir. 3 büyük şehirden birisi olan İzmir'de de kentin tarihi ve dokusu sonucu birçok kamusal heykel bulunmaktadır. Özellikle Cumhuriyet'in ilanından sonra heykel sanatına verilen önem de artmış ve eserler kent meydanlarında sergilenmeye başlamıştır. Çalışmanın amacı, kentsel mekanda heykellerin tarihsel gelişimini İzmir kent örneği bağlamında ele almaktır. Bu amaç doğrultusunda çalışmanın ilk bölümünde heykelin tarihsel gelişimi açıklanmış, 2. Bölümde kentsel mekanda heykel kavramı ele alınmış, 3. Bölümde ise İzmir kenti bağlamındaki heykeller değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimler: Kent, kentsel mekan, heykel, İzmir
Özet (Çeviri)
Throughout history, humanity has sought ways to leave a permanent mark. One of these is the art of sculpture, which has survived for thousands of years and still continues today. One of the areas where sculptures serve various purposes are used is urban spaces. Statues in urban spaces have influenced societies throughout their historical development and have become symbols of cities. The impact of sculpture on individuals and societies has been made functional by using it in urban spaces. Izmir, one of the three largest cities, has many public sculptures due to the city's history and texture. Especially after the proclamation of the Republic, the importance given to sculptures increased and works began to be exhibited in city squares. The aim of the study is to discuss the historical development of sculptures in urban space in the context of the city of Izmir. For this purpose, the historical development of the sculpture is explained in the first part of the study. In Chapter 2, the concept of sculpture in urban space is discussed. In the 3rd chapter, the sculptures in the context of the city of Izmir were evaluated.