Uluslararası bale yarışmalarının öğrenciler, eğitim ve kariyer açısından incelenmesi
Study of international ballet competitions in terms of students, education and career
- Tez No: 926023
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDA AYVAZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bale ve Dans, Ballet and Dance
- Anahtar Kelimeler: Dansçı, bale, yarışma, uluslararası, Dancer, ballet, competition, international
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 196
Özet
Uluslararası bale yarışmalarının analizleri yapılan bu çalışmada ilk olarak bale yarışmalarının temel kriterlerine yer verilmiştir. Bu temel kriterlerin sonucu olarak şekillenen ve bale yarışmalarında yarışmacıların sağlaması gereken şartların detayları incelenmiştir. Bale sanatçıları ve öğrencilerinin uluslararası bale yarışmalarındaki performans ve başarılarının ardındaki eğitim süreçleri, akademik kariyerleri ve meslek yaşantısına olan katkıları derlenmiştir. Uluslararası bale yarışmalarının sürekliliğini ve performansını sağlayan en önemli unsurlardan biri de bu yarışmaları değerlendiren jürilerdir. Jüri üyeleri, yarışmanın kurallarını, sergilenecek koreografinin ilkelerini, yarışmacı/dansçı adaylarının vücut kriterlerini, teknik bilgilerini ve deneyimlerini inceleyerek başvuran adayları yarışmalara kabul etmektedirler. Bazı yarışmalarda ise bu ön eleme/değerlendirme yapılmadan belirli bir sayı belirlenerek başvuruların tamamı yarışmacı olarak da kabul edilebilmektedir. Bale yarışmalarının nitelik açısından nelere sahip olması gerektiği ve uluslararası bale yarışması prestijlerinin hangi faktör ve gerekçelere göre belirlendiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, which analyzes international ballet competitions, the basic criteria of ballet competitions are given first. The details of the conditions that are shaped as a result of these basic criteria and that competitors must meet in ballet competitions are examined. The educational processes behind the performances and successes of ballet artists and students in international ballet competitions, their academic careers and their contributions to their professional life are compiled. One of the most important elements that ensure the continuity and performance of international ballet competitions is the juries that evaluate these competitions. The jury members examine the rules of the competition, the principles of the choreography to be exhibited, the body criteria, technical knowledge and experience of the contestant/dancer candidates and accept the applicants to the competitions. In some competitions, a certain number of applicants can be determined without this pre-selection/evaluation and all applicants can be accepted as contestants. It has been determined what ballet competitions should have in terms of quality and which fPerdeors and reasons determine the prestige of international ballet competitions.