Geçmişten günümüze Bursa'da tekstil üretimi ve Türkiye moda giyim sektörüne etkileri
Textile production in Bursa from past to present and it' seffects on Türkiye's fashion clothing industry
- Tez No: 926035
- Danışmanlar: DOÇ. SELDA KOZBEKÇİ AYRANPINAR
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Bursa Tekstil Tarihi, Bursa Hazır Giyim Üretimi, Hızlı Moda, Koleksiyon Hazırlama, Bursa Textile History, Bursa Ready-made Clothing Production, Fast Fashion, Collection Preparation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Türkiye' de tekstil üretiminde, geçmişten günümüze en önemli şehirlerin başında Bursa gelmiştir. Tarihte birçok stratejik gelişmeye ev sahipliği yapan şehir, bugün Türk Hazır Giyim Sanayii için de önemini korumaktadır. Hazır giyim sanayii, teknolojik gelişmelerin ışığında standart ölçülere göre seri halinde üretime dayanmaktadır. Bu da giyim endüstrisinin kısalan üretim süreçleri ile moda olan ürünlerin, kısa zamanda tüketilmesine yol açan bir sistem yaratmıştır. Bu dönüşümün bir parçası olarak hızlı moda anlayışı, en güncel ürünlerin ulaşılabilir fiyatlarla tüketiciye sunulması amacıyla neredeyse haftalık koleksiyonların oluşturulmasını gerektirmektedir. Hızlı moda iş modeli tedarik zincirine dayanmaktadır. Doğru piyasa zamanlaması, doğru maliyet ve satın alma döngüsü, bu iş modelinin ana hatlarını oluşturmaktadır. Zamana karşı verilen bu mücadelede, ticari ve güncel koleksiyonlar hazırlanması işletmeler için büyük önem taşımaktadır. Bu anlamda lojistik avantaj, aksesuar ve kumaş tedarikçileri ile üretim atölyelerinin çokluğundan, hızlı imalata olanak sağlayan şehir 'Bursa' araştırmanın çıkış noktasını oluşturmuştur. Araştırmada, hızlı moda koleksiyonlarının nasıl oluşturulduğunu incelemek amacıyla, Türkiye'nin önemli tekstil şehri Bursa' daki çok sayıda tedarikçiden biri olarak faaliyet gösteren, Zara Basic elbise, bluz ve pantolon bölümlerine koleksiyon ve ürün ihracatı yapan hazır giyim firması incelenmiştir. Firma, her bir satış toplantısına çok sayıda numune ile koleksiyon hazırlayarak numunelerini büyük oranda siparişe dönüştürmektedir. Araştırma ile doğru ürün, doğru zamanda nasıl oluşturulmalı, tüketicisiyle nasıl buluşturulmalı soruları firma üzerinden yanıtlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The ready-made clothing industry is based on mass production according to standard sizes in the light of technological developments. This has created a system in which the clothing industry's shortened production processes lead to the consumption of fashionable products in a short time. As a part of this transformation, the concept of fast fashion requires the creation of almost weekly collections in order to offer the most up-to-date products to consumers at affordable prices. The fast fashion business model is based on the supply chain. Correct market timing, correct cost and purchasing cycle form the outlines of this business model. In this struggle against time, preparing commercial and current collections is of great importance for businesses. In this sense, the starting point of the research was 'Bursa', a city that allows fast manufacturing due to its logistics advantage, accessory and fabric suppliers and the abundance of production workshops. In the research, in order to examine how fast fashion collections are created, a ready-made clothing company operating as one of the many suppliers in Bursa, Turkey's important textile city, and exporting collections and products to Zara Basic dress, blouse and trouser sections, was examined. The company prepares a collection with a large number of samples for each sales meeting and converts a large portion of its samples into orders. The research tried to answer the questions of how the right product should be created at the right time and how it should be introduced to its consumers.