Sanal gerçeklik teknolojisiyle rüya gerçekliğini yaratmak: Bir sanal gerçeklik çalışması deneyimi örneği
Creating dream reality with virtual reality technology: An example of a virtual reality experience study
  1. Tez No: 926040
  2. Yazar: MARKUS BERGER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FAİK KARTELLİ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Fine Arts, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal Gerçeklik, Rüya, Simülasyon, Görsel-İşitsel Medya, Virtual Reality, Simulation, Dream, Audio-Visual Media
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada, rüya biliminden elde edilen bilgilerin sanal deneyimlerin tasarımında bize nasıl yardımcı olabileceği veya inandırıcı sanal rüya simülasyonları oluşturmamıza nasıl yaklaşabileceğimiz araştırılmaktadır. Sigmund Freud'un“Düşlerin Yorumu”ile başlayarak insanlar ve diğer memelilerin uyku sırasında REM (Hızlı Göz Hareketleri) keşfine, ve uyku görüntüleme tekniklerinin incelenmesine kadar 100 yıldan fazla rüya araştırmasından elde edilen bulgular tartışılmaktadır. Rüyaların fiziksel olarak nasıl meydana geldiğine ve rüya içeriklerinin nasıl oluştuğuna dair ipuçları, görsel-işitsel medyalarda rüya gösterimlerini değerlendirmemize olanak tanır. Freud'un rüya çalışmaları ile neredeyse aynı yaşta olan film ve animasyon gibi sanat formları, hareketli rüya temsillerinin örneklerini sunar. Bu temsillerin analizi ve karşılaştırılması, çalışmanın merkezi sorularına cevap bulmak ve rüya temsillerinin uygulamaları ile anlatı teknikleri hakkında ipuçları sunar. Sanal ortamların oluşturulması teknolojilerinin tarihsel gelişimi ve temel kavramlarının tartışılması, sanal gerçekliği geleneksel görsel-işitsel medyalarla karşılaştırmamıza olanak tanır. Son olarak, insan rüyası, aynı zamanda bedenleşmiş simülasyon olarak da adlandırılabilen, bilgisayar destekli sanal gerçeklik simülasyonu ile karşılaştırılır. Örnekler üzerinden, rüyaların temsili için bu üretim biçiminin potansiyellerinin ve zayıf yönlerinin nerede olduğu belirlenir ve gelecekte aşılması gereken teknik sınırlamaları ortaya konur.
Özet (Çeviri)
In this study, attempts are made to draw lessons from knowledge about dreams that can help us in designing virtual experiences or bring us closer to creating credible virtual dream simulations. Insights from over 100 years of dream research, starting with Sigmund Freud's“The Interpretation of Dreams,”through the discovery of Rapid Eye Movement (REM) during sleep in humans and other mammals, to findings from the examination of sleep through imaging techniques, are discussed. Clues about how dreams arise physically and how dream contents are composed enable us to evaluate dream representations in audiovisual media. Art forms more or less at the same age as Freud's work on dreams, namely film and animation, provide numerous examples of moving dream depiction, the analysis and comparison of which are valuable for answering the central questions of this study and offering insights into practices and narrative techniques of dream representations. An examination of the historical development of technologies for generating virtual environments and the discussion of their fundamental concepts enable us to compare virtual reality with classical audiovisual media. Finally, the dream itself, which can also be termed an embodied simulation, is compared to computer-generated simulation of virtual reality. Examples determine where the potentials and weaknesses of this form of production lie for dream representation and identify technical limitations to be overcome in the future.