Aniden ortadan kaybolma davranışına ve aniden ortadan kaybolan bireylere yönelik tutumlar: Bir vignette çalışması
Attitudes toward ghosting and ghosters: A vignette study
  1. Tez No: 926061
  2. Yazar: BETÜL KABASAKAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÇİMŞİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Aniden ortadan kaybolma, Romantik ilişki, Arkadaşlık ilişkisi, Ghosting, Romantic relationship, Friendship
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bir ilişkiyi açıklama yapmaksızın sonlandırmak anlamına gelen aniden ortadan kaybolma davranışı (ghosting/hayaletleme) günümüzde giderek yaygınlaşan bir olgu haline gelmiştir. Yaşları 18-50 arasında değişen ve eşit sayıda erkek ve kadından oluşan 224 bireyin katıldığı bu çalışmada aniden ortadan kaybolma bağlamının (romantik ilişki veya arkadaşlık) ve cinsiyetin (aniden ortadan kaybolan bireyin ve katılımcının) bu davranışa ilişkin algıları nasıl etkilediği araştırılmıştır. Katılımcılara davranışı sergileyen bireyin cinsiyetinin ve ilişki türünün farklılaştırıldığı dört senaryodan biri sunularak davranışın“uygunluğuna”ve davranışı sergileyen bireyin“sevilebilirliğine”yönelik değerlendirmede bulunmaları istenmiştir. MANOVA analizi, aniden ortadan kaybolma davranışının hem romantik ilişkilerde hem de karşı cins arkadaşlık bağlamlarında benzer şekilde uygunsuz bulunduğunu ortaya koymuştur. Ancak erkek katılımcılar, romantik ilişkilerde aniden ortadan kaybolanları daha sevilebilir bulurken, kadın katılımcılar bağlamlar arasında anlamlı bir fark göstermemiştir. Her iki cinsiyet de davranış kendi cinsiyetleri tarafından sergilendiğinde daha uygun bulmuştur. Öte yandan, erkek katılımcılar her iki cinsiyetten de bu davranışı sergileyenleri eşit derecede sevilebilir bulmuş, kadın katılımcılar ise aniden ortadan kaybolan kadınları daha sevilebilir bulmuştur. Ayrıca, daha önce bu davranışı sergilemiş olmak, hem davranışa hem de davranışı sergileyenlere karşı daha olumlu tutumlarla ilişkilendirilmiş ancak davranışa maruz kalmış olmak algıları anlamlı bir şekilde değiştirmemiştir. Bulgular, cinsiyet ve ilişki türünün bu davranışa yönelik algıları tek başına değil birbirleriyle etkileşimli olarak şekillendirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Ghosting, which refers to abruptly ending a relationship without explanation, has become increasingly common. This study, involving 224 participants aged 18-50 with an equal number of males and females, investigated how the context of ghosting (romantic relationship or friendship) and the gender of both the ghoster and the participant influenced perceptions of this behavior. Participants were presented with one of four scenarios, varying the gender of the ghoster and the type of relationship, and asked to evaluate the“appropriateness”of the behavior and the“likability”of the ghoster. MANOVA analysis revealed that ghosting was perceived as equally inappropriate in both romantic relationships and cross-sex friendships. However, male participants found ghosters more likable in romantic scenarios, while female participants showed no significant differences across contexts. Both genders found the behavior more acceptable when performed by their own gender. Additionally, male participants rated ghosters of both genders equally likable, whereas female participants found female ghosters more likable than male ghosters. Furthermore, prior engagement in ghosting was associated with more favorable attitudes toward both the behavior and the ghosters, while having been ghosted did not significantly alter perceptions. The findings indicate that gender and relationship type shape perceptions of this behavior not independently, but interactively.