Çoklu örnek öğretiminin otizm spektrum bozukluğu olan çocukların dinleyici ve konuşmacı davranışları üzerindeki etkisi
The effects of multiple exemplar instruction on listener and speaker behaviors of children with autism spectrum disorder
  1. Tez No: 926064
  2. Yazar: CEM KALAYCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM DİKEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu örnek öğretimi, Otizm spektrum bozukluğu, Dinleyici davranışları, Konuşmacı davranışları, Çift yönlü adlandırma, Multiple exemplar ınstruction, Autism spectrum disorder, Listener behaviors, Speaker behaviors, Bidirectional naming
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zihin Engelliler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Çoklu Örnek Öğretiminin Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) olan çocukların dinleyici ve konuşmacı davranışları üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla gerçekleştirilen bu araştırmada; tek denekli araştırma modellerinden katılımcılar arası eş zamanlı olmayan çoklu başlama düzeyi deseni kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını yaşları 6 yaş 3 ay ile 6 yaş 4 ay arasında olan üç erkek OSB tanılı çocuk oluşturmaktadır. Araştırmanın bağımlı değişkeni doğrudan öğretimi sunulmayan dinleyici ve konuşmacı davranışlarındaki doğru tepki sayısıdır. Katılımcılar, ilk uyaran seti için sunulan eşleme öğretiminde ölçütü karşıladıktan sonra doğrudan öğretimi sunulmayan dinleyici ve konuşmacı davranışlarına yönelik yoklama oturumları düzenlenmiştir. Daha sonra katılımcılara ikinci uyaran seti ile çoklu örnek öğretimi sunulmuştur. Katılımcıların çoklu örnek öğretiminde ölçütü karşılamalarıyla birlikte ilk uyaran setinde öğretimi sunulmayan dinleyici ve konuşmacı davranışlarına yönelik tekrar yoklama oturumları düzenlenmiştir. Son olarak üçüncü uyaran seti ile sunulan eşleme öğretiminde ölçütün karşılanması ile birlikte bu uyaran setinde öğretimi sunulmayan dinleyici ve konuşmacı davranışlarına yönelik yoklama oturumları düzenlenmiştir. Bulgular, çoklu örnek öğretiminde ölçütü karşılayan katılımcıların ilk ve son uyaran setlerinde öğretimi sunulmayan tepki türlerine daha yüksek düzeyde doğru tepki verdiklerini göstermiştir. Ayrıca düzenlenen izleme oturumlarında bu davranışların yüksek oranda korunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, conducted to determine the effects of Multiple Exemplar Instruction (MEI) on listener and speaker behaviors of children with Autism Spectrum Disorder (ASD), employed a non-concurrent multiple baseline design across participants, one of the single-subject research designs. The participants of the study were three boys diagnosed with ASD, aged between 6 years and 3 months and 6 years and 4 months. The dependent variable was the number of correct responses in untaught listener and speaker behaviors during probe sessions conducted after acquiring matching skills with unfamiliar visual stimuli. After meeting mastery criteria in the matching instruction for the first stimulus set, probe sessions were conducted to evaluate untaught listener and speaker behaviors. Following this phase, MEI was provided to each participant using a second stimulus set. Once participants met mastery criteria in the MEI phase, probe sessions were again conducted to assess untaught listener and speaker behaviors for the first stimulus set. Finally, upon meeting the criterion in the matching instruction presented with the third stimulus set, a probe session was conducted to assess the untaught listener and speaker behaviors for this stimulus set. The findings showed that participants who met mastery criteria in the MEI phase gave a higher level of correct responses to untaught listener and speaker behaviors in both the first and third stimulus sets. Additionally, it was determined that these behaviors were highly maintained during the follow-up sessions.