İlahi azap açısından tabii afetler
Natural disasters in terms of divine torment
- Tez No: 926153
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRET GEDİKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İlahi azap, Tabii afet, Helak, Allah, Kur'an, Bilim, İnsan, Dünya, Divine punishment, Natural disaster, Destruction, Allah, Quran, Science, Human, World
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu tez, deprem, sel, fırtına gibi tabii afetlerin“ilahî bir azap”olup olmadığını konu edinmektedir. Giriş ve üç bölümden oluşan araştırma, dünyada süregelen tabii afetleri bilimsel ve nakli bilgiler açısından ele almaktadır. Araştırmanın birinci bölümünde tabii afetler, afet alanına özgü temel kaynaklar ile ulusal ve küresel ölçekte alanla ilgili akademik çalışmalardan yararlanılarak irdelenmiş; afetlerin oluşumu, nedenleri, etkileri ve bunların önlenmesi adına bilimsel olarak geliştirilen yenilikler ve zarar azaltıcı yöntemler incelenmiştir. Ayrıca dünyada günümüze kadar meydana gelmiş can ve mal kaybı açısından önemli olan bazı afetler; bunları kaydeden tarihi kaynaklar, haber siteleri ve gazetelerden yararlanılarak etkileri ve sonuçları araştırılmıştır. İkinci bölümde tabii afetlerin insanlar tarafından nasıl anlamlandırıldığı araştırılmış, bu sürecin dini anlamlandırma boyutu üzerinde durulmuş ve tabii afetlerin insanların zihnindeki Allah tasavvurunu oluşturmada ne denli etkili olduğu müşahede edilmiştir. Bununla birlikte insandaki Allah tasavvurunun, onun içine doğduğu kültür ve dini izahlar sistemi ile şekillendiği tespit edilmiş, dini izahlar sisteminin sübjektif yönleri olabileceği açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise konu, Kur'ân açısından ele alınmıştır. Kur'ân'da ilahi birer azap olarak öne çıkan helak hadiselerini, insanların dünyada süregelen tabii afetlerle ilişkilendirmesi sorunundan yola çıkarak, Kur'ân'da bahsi geçen helak hadiseleri, sebepleri ve oluşum özellikleri incelenmiştir. Bu doğrultuda helak hadiseleri ile tabii afetler karşılaştırmalı olarak ele alınmış ve sonuçta her iki oluşum arasında hem sebep hem de oluşum özellikleri açısından doğrudan bir ilişki kurulamayacağı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with whether natural disasters such as earthquakes, floods and storms are“divine punishment”. The research, consisting of an introduction and three sections, examines the ongoing natural disasters in the world in terms of scientific and transferable information. In the first section of the research, natural disasters were examined by using basic resources specific to the field of disasters and academic studies on the field at national and global scale; the formation, causes, effects of disasters and scientifically developed innovations and damage reduction methods for their prevention were examined. In addition, some disasters that have occurred in the world to date and are important in terms of loss of life and property; their effects and results were investigated by using historical sources, news sites and newspapers that recorded them. In the second section, it was investigated how people interpret natural disasters, the religious interpretation dimension of this process was emphasized, and it was observed how effective natural disasters are in creating the perception of God in people's minds. In addition, it was determined that the perception of God in people is shaped by the culture and religious explanation system they are born into, and it was tried to be explained that the religious explanation system may have subjective aspects. In the third section, the subject was addressed from the perspective of the Quran. Based on the problem of people associating the events of destruction, which are highlighted as divine punishments in the Quran, with the ongoing natural disasters in the world, the events of destruction mentioned in the Quran, their causes, and formation characteristics were examined. In this context, the events of destruction and natural disasters were examined comparatively, and as a result, it was determined that a direct relationship could not be established between the two formations in terms of both cause and formation characteristics.