Bir kriminal roman örneği: Friedrıch Dürrenmatt'ın adalet romanı
An example of a criminal novel: Friedrich Dürrenmatt's justice novel
  1. Tez No: 926173
  2. Yazar: ELİF NUR SÜSLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZENNUBE ŞAHİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kriminal Roman, Ahlak, Hak, Adalet, Anlatım Biçimi, Criminal Novel, Morality, Rights, Justice, Narrative Style
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada İsviçreli yazar Friedrich Dürrenmatt'ın yer yer Postmodern özellikler taşıyan“Adalet”adlı romandaki kriminal olgular, yazarın adalete bakış açısı ve bu unsurların yapıtlarında nasıl konu edildiği ele alınmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde Dürrenmatt'ın genel olarak hayatı irdelenmiş olup, adalet ve ahlak olgularını içeren yapıtlarına ve İsviçre edebiyatındaki önemine değinilmiştir. Dürrenmatt'ın adalet kavramı karşısındaki tutumunu açıklamak, adaletçi ruhunu ve kişilik yapısını anlamak için hakkında yapılan yorumlar da çalışmaya dâhil edilmiştir. Söz konusu yazarın çoğu eserinde görülebilecek bir konu olan adalet ve yazarın bu konuyu nasıl yansıttığı çalışmamızda yerini almıştır. İkinci bölümde ise kriminal romanın ne olduğu, tarihi ve açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde de romanın detaylı incelemesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the criminal facts in Swiss writer Friedrich Dürrenmatt's novel“Justice”, which sometimes has postmodern features, the author's perspective on justice and how these elements are discussed in his works are discussed. In the first part of our study, Dürrenmatt's life in general was examined and his works containing the concepts of justice and morality and their importance in Swiss literature were mentioned. Comments about Dürrenmatt were also included in the study to explain his attitude towards the concept of justice and to understand his just spirit and personality structure. Justice, which is a subject that can be seen in most of the works of the author in question, and how the author reflects this issue has taken its place in our study. In the second chapter, it was tried to explain what the criminal novel is, its history and features. In the third chapter, a detailed analysis of the novel was made.