Ömer Nasuhi Bilmen'de örf ve adet
Customs and customs at Ömer Nasuhi Bilmen
  1. Tez No: 926174
  2. Yazar: ABDULLAH KARALI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMETULLAH SAMİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Islamic Law, Ömer Nasuhi Bilmen, Customs, Society
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Yaşantıları ve fikirleri ile sosyal hayatı etkileyen, önemli eserler yazan büyük şahsiyetleri bilmek, onları tanımak, onların bilgi ve deneyimlerinden faydalanmak başta ilim talibi olanlar için ve daha sonrasında herkes için büyük bir kazançtır. Bu çalışmada, yakın geçmişte yaşamış olmasına rağmen henüz tam olarak tanınmayan, Türk düşünce ve bilim tarihinin önemli figürlerinden biri olan, fakih ve müfessir kimliğiyle temayüz etmiş büyük İslâm âlimi Ömer Nasuhi Bilmen'in bir nebze olsun tanınmasına ve tanıtılmasına önem verilmiştir. Çalışma, bir giriş kısmı ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, çalışmanın kapsamı, Ömer Nasuhi Bilmen'in hayatı, eserleri ve ilmi kişiliği hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmanın birinci bölümünde“Örf ve Âdet”tanımları yapılmış ve bu kavramlarla ilgili olarak İslam hukukunda yazılmış klasik ve son dönem kaynaklarından yararlanılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise, araştırmaya konu olan“Örf ve Âdet”i Ömer Nasuhi Bilmen'in başta Büyük İslam İlmihali ve Hukukı İslâmiyye ve Istılahatı Fıkhiyye Kamusu (8 cilt) olmak üzere eserlerinde nasıl işlediği analiz edilmeye çalışılmıştır. Anahtar Kelimler: İslam Hukuku, Ömer Nasuhi Bilmen, Örf, Âdet, Toplum.
Özet (Çeviri)
Knowing the great personalities who influenced social life with their lives and ideas and wrote important works, getting to know them and benefiting from their knowledge and experience is a great benefit, especially for those who seek knowledge and then for everyone. In this study, importance has been given to recognize and introduce the great Islamic scholar Ömer Nasuhi Bilmen, who is one of the important figures of the history of Turkish thought and science and who distinguished himself as a jurist and commentator, although he lived in the recent past and is not yet fully known. The study consists of an introduction and two main parts. In the introduction section, information is given about the scope of the study, Ömer Nasuhi Bilmen's life, works and scientific personality. In the first part of the study, definitions of“Customs and Customs”were made and classical and recent sources written in Islamic law were used regarding these concepts. In the second part of the study, it was tried to analyze how Ömer Nasuhi Bilmen used“Customs and Customs”, which is the subject of the research, in his works, especially in Büyük Islamic Catechism and Law, İslâmiyye ve İstılahatı Fıkhiyye Kamusu (8 volumes).