Metaverse kavramına turizm değer zinciri kapsamında fenomenolojik bir bakış
A phenomenological view of the concept of metaverse within the scope of tourism value chain
- Tez No: 926245
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DOĞDUBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Metaverse, sanal, dijital, blok zincir, turizm değer zinciri, Metaverse, virtual, digital, blockchain, tourism value chain
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu tez çalışması gelişen teknoloji ile birlikte hızla gelişmekte olan metaverse'ün turizm değer zinciri üzerindeki etkilerini turizm değer zinciri paydaşları üzerinden fenomenolojik bir yaklaşım ile incelemektedir. Metaverse fiziksel ve dijital dünyaların sanal gerçeklik, arttırılmış gerçeklik, giyilebilir teknolojiler ve blok zincir teknolojileri gibi teknolojilerin kullanımı oluşturulan üç boyutlu sanal bir evrendir. Bu evren içerisinde bulunan kullanıcılar etkileşimlerini avatar adı verilen karakterler aracılığıyla gerçekleştirdikleri bilinmektedir. Çalışma bu teknolojinin turizm değer zinciri paydaşlarının ilgili teknolojiyi denemeleri akabinde gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmelerle ve fenomenolojik bir yaklaşımla gerçekleştirilmiştir. Fenomenoloji kişilerin fenomenlerle olan deneyimlerinin, bilinç ve algılarının derinlemesine incelenmesi ile ilgilenen felsefi bir yöntemdir. Çalışmanın amacı metaverse teknolojisinin turizm sektörü içerisinde kullanılmasının turizm değer zinciri paydaşları özelinde etkisinin anlaşılması olarak açıklanmaktadır. Çalışmanın amacı doğrultusunda katılımcılarla gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmelerin çıktıları fenomenolojik yaklaşım ile incelenmiş, temalara ayrılmış ve oluşturulan temalar doğrultusunda açıklanmıştır. Çalışmanın sonucu olarak turizm değer zinciri paydaşlarının hali hazırda metaverse kavramlarına yönelik görüşlerinin kısıtlı olduğu ancak metaverse deneyimleri doğrultusunda öznel alanlarına almada ve turizm alanında kullanımda alan tanınması gerektiği çıkarımını ortaya koymuşlardır.
Özet (Çeviri)
This thesis study examines the effects of the metaverse, which is rapidly developing with the developing technology, on the tourism value chain through a phenomenological approach through tourism value chain stakeholders. The metaverse is a three-dimensional virtual universe created by the use of technologies such as virtual reality, augmented reality, wearable technologies and blockchain technologies of physical and digital worlds. It is known that users in this universe carry out their interactions through characters called avatars. The study was carried out with unstructured interviews conducted after the tourism value chain stakeholders of this technology tried the relevant technology and with a phenomenological approach. Phenomenology is a philosophical method that deals with the in-depth examination of people's experiences, consciousness and perceptions with phenomena. The aim of the study is explained as understanding the effect of the use of metaverse technology in the tourism sector on tourism value chain stakeholders. In line with the purpose of the study, the outputs of the semi-structured interviews conducted with the participants were examined with a phenomenological approach, divided into themes and explained in line with the created themes. As a result of the study, it was concluded that tourism value chain stakeholders currently have limited views on metaverse concepts, but they should be given space to include them in their subjective fields and use them in the tourism field in line with their metaverse experiences.