Avrupa Birliği'nin normatif dış politika aktörlüğü bağlamında dijital diplomasi: Yeni fırsatlar ve zorluklar
Digital diplomacy in the context of the European Union's normative foreign policy activity: New opportunities and challenges
  1. Tez No: 926290
  2. Yazar: BETÜL ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAMALA VALİYEVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Normatif Güç, Dış Politika Aktörlüğü, Dijital Diplomasi, European Union, Normative Power, Foreign Policy Actorship, Digital Diplomacy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Avrupa Birliği (AB), uluslararası ilişkilerde normatif bir güç olarak, küresel düzeyde demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve çevresel sürdürülebilirlik gibi evrensel değerleri yaymayı hedefleyen bir aktör olarak ön plana çıkmaktadır. Dijitalleşme sürecinin sunduğu fırsatlar sayesinde AB, uluslararası alanda normatif değerlerini daha etkin bir şekilde temsil etme kapasitesi kazanmaktadır. Bu bağlamda, dijital diplomasi, AB'nin normatif gücünü desteklemek ve uluslararası toplumda değerlerini görünür kılmak için giderek daha fazla önem kazanan bir araç haline gelmiştir. Sosyal medyanın artan kullanımı, ulusal hükümetler ve uluslararası kuruluşlar arasında etkileşimi derinleştirerek daha fazla aktörün yurtdışındaki halklarla bağlantı kurmasını sağlamaktadır. Dijital diplomasi, sosyal medyanın uluslararası aktörler tarafından dış politika hedeflerine ulaşmak, imaj ve itibarını etkin şekilde yönetmek için kullanılan bir yöntem olarak tanımlanmaktadır. Dijitalleşmenin etkisiyle diplomasi, veri analitiği, vatandaş gazeteciliği ve sosyal medya ile etkileşim gibi yeni araçlar edinmiştir. Bu, sosyal ağların bilgi akışını yeniden yapılandırdığını ve diplomatlar ile dışişleri bakanları tarafından kabul edildiğini göstermektedir. Dijitalleşmenin hız kazanması, uluslararası ilişkilerde diplomasi pratiklerini kökten değiştirmiştir. AB, kendisini normatif bir güç olarak tanımlayan bir aktör olarak, bu değişimden stratejik olarak faydalanmaya çalışmaktadır. Bu çalışma, AB'nin normatif dış politika aktörlüğü bağlamında dijital diplomasinin rolünü ve etkisini incelemektedir. Dijitalleşen uluslararası ilişkilerde normatif güç kimliğini sürdüren AB, dijital diplomasi araçları aracılığıyla değer temelli dış politika vizyonunu nasıl desteklediği ve dönüştürdüğü sorusuna odaklanmaktadır. Çalışmada, dijitalleşmenin AB'nin normatif gücüne nasıl katkı sağladığı, dijital diplomasi yoluyla normlarını nasıl daha etkin bir şekilde yayabildiği ve bu süreçte karşılaştığı siber güvenlik tehditleri ve dezenformasyon gibi dijital diplomasinin etkinliğini sınırlayan engeller ele alınmaktadır. Dijital diplomasi, AB'nin normatif gücünü pekiştirirken küresel görünürlüğünü artıran ve normatif dış politika aktörlüğünü güçlendiren stratejik bir mekanizma olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The European Union (EU) stands out as a normative power in international relations, an actor aiming to spread universal values such as democracy, human rights, the rule of law and environmental sustainability at a global level. Thanks to the opportunities offered by the digitalization process, the EU is gaining the capacity to represent its normative values more effectively in the international arena. In this context, digital diplomacy has become an increasingly important tool to support the normative power of the EU and make its values visible in the international community. The increasing use of social media deepens the interaction between national governments and international organizations, allowing more actors to connect with people abroad. Digital diplomacy is defined as a method used by international actors to achieve foreign policy goals and effectively manage their image and reputation. With the impact of digitalization, diplomacy has acquired new tools such as data analytics, citizen journalism and interaction with social media. This shows that social networks are restructuring the flow of information and are accepted by diplomats and foreign ministers. The acceleration of digitalization has radically changed diplomatic practices in international relations. The EU, as an actor defining itself as a normative power, is trying to benefit strategically from this change. This study examines the role and impact of digital diplomacy in the context of the EU's normative foreign policy actor. The EU, which maintains its normative power identity in digitalized international relations, focuses on the question of how it supports and transforms its value-based foreign policy vision through digital diplomacy tools. The study examines how digitalization contributes to the EU's normative power, how it can spread its norms more effectively through digital diplomacy, and the obstacles it encounters in this process, such as cybersecurity threats and disinformation, that limit the effectiveness of digital diplomacy. Digital diplomacy is considered as a strategic mechanism that increases the EU's global visibility and strengthens its normative foreign policy actor while reinforcing its normative power.