Ürün ülke imajının tüketicinin satın alma kararı üzerindeki etkisi: Amerika'da yaşayan tüketicilerin Türk menşeili ürünlere karşı tutumuna dair bir araştırma
The impact of product country image on consumer purchase decision: A study on the attitudes of consumers living in the United States toward Turkish-origin products
- Tez No: 926306
- Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası Ticaret, International Trade
- Anahtar Kelimeler: Ürün Ülke İmajı, Tüketici Satın Alma Kararı, Menşe Ülke Etkisi, Türkiye Menşeli Ürünler, ABD Pazarı, Country-of-Origin Effect, Consumer Purchasing Decisions, Turkish Products, U.S. Market, Brand Strategy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Küreselleşmenin etkisiyle tüketiciler, dünya genelinde çeşitli ülkelerde üretilmiş ürünlere kolaylıkla erişim sağlayabilmektedir. Bu durum, ürünlerin menşe ülkesinin tüketici satın alma kararları üzerindeki etkisini artırmış ve önemli bir unsur haline getirmiştir. Literatürde, menşe ülkenin, tüketicilerin kalite algısı ve satın alma niyetini doğrudan etkilediği vurgulanmaktadır (Papadopoulos ve Heslop, 2003; Verlegh ve Steenkamp, 1999). Bu çalışma, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yaşayan tüketicilerin Türkiye menşeli ürünlere karşı tutumlarını ve bu tutumların satın alma kararları üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, ABD'de yaşayan 255 tüketiciye yönelik bir anket gerçekleştirilmiştir. Anket soruları, tüketicilerin Türkiye menşeli ürünler hakkındaki genel algılarını, bu ürünleri ne sıklıkla kullandıklarını ve hangi kategorilerde Türk ürünlerini tercih ettiklerini belirlemeye yönelik hazırlanmıştır. Ayrıca, demografik özellikler ve tüketicilerin ABD'de ne kadar süredir yaşadıkları gibi değişkenler de değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular, Türk menşeli ürünlerin ABD pazarında nasıl algılandığını ve bu algıların tüketicilerin satın alma kararlarını nasıl etkilediğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, ABD'de faaliyet gösteren perakende markalarının, Türk menşeli ürünleri pazarlarken kullandıkları stratejilerin ve bu stratejilerin tüketici algılarına yansımalarının detaylı bir analizi yapılmıştır. Sonuçlar, Türk üreticilerinin uluslararası pazarlardaki konumlarını güçlendirmelerine ve bu pazarlarda faaliyet gösteren firmaların etkili pazarlama stratejileri geliştirmelerine ışık tutacak niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The impact of globalization has enabled consumers to access products manufactured in various countries worldwide with ease. This phenomenon has elevated the significance of country-of-origin as a crucial factor influencing consumer purchase decisions. The literature highlights that country-of-origin directly impacts consumers' perceptions of product quality and purchase intentions (Papadopoulos ve Heslop, 2003; Verlegh ve Steenkamp, 1999). This study aims to examine the attitudes of consumers living in the United States (U.S.) toward Turkish-origin products and how these attitudes influence their purchasing decisions. The study utilized a survey conducted with 255 U.S.-based consumers. The survey questions were designed to understand consumers' general perceptions of Turkish-origin products, their frequency of use, and the categories of Turkish products they prefer. Additionally, demographic factors and the duration of their residence in the U.S. were also analyzed. The findings reveal insights into how Turkish-origin products are perceived in the U.S. market and how these perceptions shape consumer purchasing decisions. Moreover, the study provides a detailed analysis of the strategies employed by U.S. retail brands when marketing Turkish-origin products and the reflections of these strategies on consumer perceptions. The results offer valuable insights for Turkish producers aiming to strengthen their position in international markets and for companies operating in these markets to develop effective marketing strategies.