The effect of cultural distance, familiarity and country image on purchase intentions
Kültürel mesafe, aşınalık ve ülke imajının satın alma niyetine etkisi
  1. Tez No: 479921
  2. Yazar: MAHAMANE SANİ MAMADOU YACOUBA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVGİ AYŞE ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Ülke İmajı, Kültürel Mesafe, Ürün aşinalığı, Satın Alma Niyeti, Country Image, Cultural Distance, Product Familiarity, Purchase Intention
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Nijer, Osmanlı İmparatorluğu'ndan beri Türkiye ile ilişkileri geliştiren batı Afrika ülkelerinden biridir. Türkiye ile Nijer arasındaki ilişkiler kültür, ticaret ve eğitim alanlarında devam etmektedir. Buna göre, iki ülke arasında pazarlama disiplini içinde araştırma yapılması kararlaştırıldı. Bu araştırma, Türkiye imajının Nijerli tüketiciler üzerindeki etkisini, kültürel yakınlık veya mesafe, aşinalık ile Türk ürünlerini satın alma niyetini tanımlamaktadır. Ayrıca, ülke imaii bilişsel ve duygusal görüntüyü içeren çok boyutlu bir kavram olarak görülmüştü, iki boyutun her birinin tüketici karar vermeyi niyetin satın alma niyeti olarak etkilediğini belirlemeyi amaçladı. Tasarlanan nicel bir araştırma kullanılmış ve çalışma için kurulan hipotezler temel alınarak bir model geliştirilmiştir. Her alanda Nijer'de yaşayan insanlardan veri toplamak için bir anket kullandı. Bu çalışmada Türk ürünleri (hizmetler) tüketicileri bir vaka olarak kullanılmıştır. 200 anket, posta ve Google form teknolojileri aracılığıyla çevrimiçi olarak toplandı; analizler 156 geçerli anket ile yürütülmüştür. Araştırma verileri SPSS programının 21 Premium versiyonu ile analiz edilmiştir. Sonuçlar, kültürel olarak ülkenin görüntüsünü, bilişsel ve duygusal ülke imajını etkilediğini ve satın alma niyeti için belirleyici belirleyiciler olduğunu, bilişsel ülkenin imajının duygulanımla olan pozitif ilişkili olduğunu. Ürün (hizmet) tanıdıklığının ise mülke imajı için önemli bir belirteç olmadığı bulunmuştur. Özetle, çalışma, bir ülkenin algılanan imajını şekillendirmek için kültürel mesafe olduğunu ve tüketicinin ülke imajının (bilişsel ve duygusal boyutları aracılığıyla) olası sonuçlarının bu tüketici üzerinde olacağını önermektedir.
Özet (Çeviri)
Niger is one of the western African countries that have developed relations with Turkey since the Ottoman Empire. Relations between Turkey and Niger continue in the field of culture, trade and education. Accordingly, it was decided to conduct research within the marketing discipline between the two countries. This research identifies the influence of image of Turkey on Nigerien consumers, the familiarity with Turkish products (services) and cultural proximity or distance they perceive and the intention to purchase Turkish products. It further viewed country image as a multidimensional concept comprising cognitive and affective image and as such the hypotheses were aimed at determining how each of the two dimensions affect the consumer decision making as intention to buy and intention to recommend the purchase. A quantitative research designed was used and a model was developed based on the hypotheses established for the study. It used a questionnaire survey to collect data from people living in Niger in all field. Turkish products (services) consumers were used as a case for this study. 200 questionnaires were collected online through mailing and google form technologies; and the analyses were conducted with the 156 valid questionnaire. The research data was analyzed by SPSS program 21 premium version. The results suggest that cultural positively affects image of country, cognitive and affective country image are significant predictors for purchase intention, cognitive country's image is positively related to affective one, while product (service) familiarity dimension was found to be not significant predictor for country image. In sum, the study suggests cultural distance to possibly shape the perceived image of a country and that purchase intention to be possible consequence of country image effect (through its cognitive and affective dimensions) on consumer.