Aile danışmanlığı hizmeti alan bireylerin yakınlık ilişkileri ve evlilik doyumunun karma yöntemle araştırılması
Investigation of closeness relationships and marital satisfaction in individuals receiving family counseling services using a mixed method
  1. Tez No: 926322
  2. Yazar: KADRİ KINIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA KAHRAMAN GÜLOĞLU, DOÇ. DR. HIDIR APAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Yakınlık ilişkileri, Evlilik doyumu, Aile danışmanlığı hizmeti, Relationships closeness, Marital satisfaction, Family counseling service
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 229
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye'de aile danışmanlığı hizmeti alan bireylerin yakınlık ilişkileri ve evlilik doyumu düzeylerinin ilişkili olup olmadığını ve bazı değişkenlere göre farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmektir. Ayrıca bu sonuçları çalışma grubunda bulunan bireylerin görüşleri çerçevesinde detaylandırmak amaçlanmaktadır. Bu araştırmada, karma araştırma yöntemlerinden biri olan açıklayıcı ardışık araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın ilk aşamasında incelenmesi amaçlanan ilişkilere yönelik nicel veriler ve ikinci aşamasında bu verileri açıklayacak olan katılımcıların yakınlık ilişkileri ve evlilik doyumuna ilişkin nitel veriler toplanmıştır. İlk aşamada kartopu örnekleme yöntemine göre belirlenen 212 bireyle çalışılmış ve ikinci aşamada ise amaçlı örnekleme yöntemine göre belirlenen ve ilk aşamaya katılıp gönüllü olan 22 bireyle görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Son olarak nicel ve nitel bulgular bir arada analiz edilmiştir. Bu çalışma sonucunda aile danışmanlığı alan bireylerin yakınlık ilişkileri ve evlilik doyumları ile ölçeklerin alt boyutları arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Yakınlık ilişki ve evlilik doyum düzeyleri yüksek olan ve düşük olan katılımcıların evlilik ve yakınlık ilişkileri hakkındaki görüşleri ile elde edilen bulgular açıklanmıştır. Diğer katılımcılara göre düşük puanlı katılımcılar evliliğin tanımına yönelik kişisel alan, zorunluluk, resmiyet ve her şey şeklinde görüş bildirirken; eşleri ile arasındaki ilişkiye yönelik sevgi ve saygıyı yitirme, duygularını gösterememe, yalnızca çocuklarının annesi olarak görme ve ilişki kopukluğu şeklinde görüş bildirmiştir. Yüksek puanlı katılımcılar evliliğin tanımına yönelik muhabbet, sorumluluk, paylaşım, hayat, aile, yaşama bağlılık, huzur, mutluluk, birlik, dayanışma ve sevgi şeklinde görüş bildirirken; eşleri ile arasındaki ilişkiye yönelik eğlenceli, değerli, konuşulabilen ilişki, güzel, sevgi, saygı ve empati kurulan ilişki şeklinde görüş bildirmiştir. Bu noktadan hareketle bireylerin evliliğe ve eşleri ile arasındaki ilişkiye yönelik tanımlamalarının çoğunlukla yakınlık ilişki ve evlilik doyumu düzeylerini olumlu yönde etkilediği aksi durumda ise olumsuz etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to investigate the relationship between intimacy levels in relationships and marital satisfaction among individuals receiving family counseling services in Turkey. It also seeks to explore whether these factors differ based on specific variables. Additionally, the study aims to present these findings within the context of participants' perspectives. To achieve this, an explanatory sequential research design, which is a type of mixed methods research, was employed. In the first stage, quantitative data was collected to examine the relationships of interest. In the second stage, qualitative data was gathered through interviews to provide deeper insights into the intimacy levels and marital satisfaction of the participants. In the first stage, a total of 212 participants were selected using the snowball sampling method. In the second stage, interviews were conducted with 22 individuals who volunteered to participate and were purposefully selected from the initial group. Finally, the quantitative and qualitative findings were analyzed comprehensively. The study found a positive and significant relationship between intimacy in relationships and marital satisfaction among individuals receiving family counseling, as well as among the subdimensions of these scales. The closeness and marital satisfaction levels of participants were influenced by their perceptions of marriage and relationship intimacy. Individuals with low scores expressed views on marriage that emphasized personal space, necessity, formality, and other negative aspects, portraying feelings of lost love, a lack of respect in their relationship with spouses, inability to express feelings, and viewing spouses primarily as the parents of their children. Conversely, individuals with high scores articulated a more positive definition of marriage, encompassing conversation, responsibility, sharing, family commitment, peace, happiness, unity, solidarity, and love. They described their relationships with spouses as enjoyable, valuable, communicative, loving, respectful, and empathetic. Ultimately, the research concludes that individuals' perceptions of marriage and their relationships with their spouses significantly influence their levels of intimacy and marital satisfaction, with positive perceptions fostering higher satisfaction levels, while negative perceptions detract from them.