Optimization of the reactive red 195 dye removal from aqueous solutions using Ziziphus jujube seeds using response surfacemethod
Yanıt yüzey yöntemi kullanılarak Ziziphus jujuba çekirdeği ile sulu çözeltilerden reaktif kırmızı 195 boyasının gideriminin optimizasyonu
  1. Tez No: 926369
  2. Yazar: KHAWLAN MOHAMMED AL KHAWLANY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELÇİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Adsorpsiyon, boyarmadde giderimi, reaktif kırmızı 195, biyoadsorban, ziziphus jujube, Dye removal, adsorption, ziziphus jujube, reactive red 195, bioadsorbent
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Su, tüm canlıların hayatta kalması için temel bir kaynak olup, çeşitli endüstrilerde de vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Ancak, son yıllarda yaşanan hızlı sanayileşme ve kentleşme, su kalitesini ciddi şekilde etkileyerek su ekosistemlerine zarar vermektedir. Çevresel sorunlardan biri, suyun sentetik boyalarla kirlenmesidir. Bu kirlenme, özellikle deri, kağıt, grafik sanatı, tekstil ve plastik gibi endüstrilerden kaynaklanmakta olup, bu sektörler, boyar madde içeren atık suları su ortamlarına deşarj etmektedir. Boyarmadde giderimi için çeşitli yöntemler kullanılmakta olup, bu yöntemler arasında adsorpsiyon, boyarmadde ile kirlenmiş atık suların arıtılmasında en çok tercih edilen tekniklerden biridir. Bunun nedeni, adsorpsiyonun düşük maliyetli, yüksek verimliliğe sahip ve çevre dostu bir yöntem olmasıdır. Bu çalışmada, tarımsal bir atık olan Ziziphus Jujube tohumları, reaktif kırmızı 195 (RR195) boyarmaddesinin sulu çözeltilerden adsorpsiyon yöntemiyle giderimini incelemek amacıyla kullanılmıştır. Çalışmada, pH, sıcaklık ve adsorban dozajının adsorpsiyon verimliliği üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Adsorpsiyon deneylerinden elde edilen veriler, Design Expert yazılımı ile Yanıt Yüzeyi Metodu (RSM) kullanılarak optimize edilmiştir. Deneyler, 100 ppm reaktif kırmızı 195 boyarmaddesi çözeltisi ile farklı koşullarda yapılmıştır: pH seviyeleri 2, 3 ve 4; sıcaklıklar 25 °C, 35 °C ve 45 °C; adsorban dozajları ise 0,5 g/100 mL, 0,75 g/100 mL ve 1 g/100 mL olarak belirlenmiştir. Deneyler, 60 dakikalık bir temas süresiyle gerçekleştirilmiştir. Optimum proses koşulları, sıcaklık 25 °C, pH 2 ve adsorban dozu 0,75 g/100 mL olarak bulunmuştur. Bu koşullar altında, RR195 boyarmaddesi giderim verimliliği %97,19, adsorpsiyon kapasitesi (qe) ise 13,114 mg/g olarak hesaplanmıştır. Adsorpsiyon izotermleri ve kinetik modellerinin analizi, Freundlich izoterm modelinin ve Yalancı İkinci Derece kinetik modelinin adsorpsiyon sürecini en iyi tanımlayan modeller olduğunu göstermiştir. Sonuçlar, sentezlenen adsorbanın reaktif kırmızı 195 boyarmaddesinin sulu çözeltilerden giderilmesinde oldukça etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Water is an essential resource, crucial for the survival of all living organisms and indispensable across various industries. Yet, the rapid industrialization and urbanization of recent decades have severely impacted water quality and aquatic ecosystems. One major environmental issue is the contamination of water by synthetic dyes, largely originating from industries such as leather, paper, graphic arts, textiles, and plastics, which discharge dye-laden wastewater into aquatic environments. Various methods are employed for dye removal, but among the different techniques, adsorption stands out as one of the most preferred for treating dye-contaminated wastewater. This is due to its high removal efficiency, environmentally friendly nature and low cost. In this study, an agricultural waste product, Ziziphus Jujube seeds was applied to investigate the removal of reactive red 195 (RR195) dye from aqueous solutions via the adsorption process. The study examined the effects of temperature, pH, and adsorbent dosage on adsorption efficiency. Data from the adsorption experiments were optimized using Response Surface Methodology (RSM) through the Design Expert software. The experiments were conducted with a 100-ppm Reactive Red 195 dye (RR1995) solution under varying conditions: pH levels of 2, 3, and 4; temperatures of 25 °C, 35 °C, and 45 °C; and adsorbent dosages of 0.5 g/100 mL, 0.75 g/100 mL, and 1 g/100 mL, over a 60-minute contact period. The optimal process conditions were a temperature of 25 °C, pH of 2, and adsorbent dosage of 0.75 g/100 mL. Under these conditions, RR195 dye removal efficiency reached 97.19%, with an adsorption capacity (qe) of 13.114 mg/g. Analysis of adsorption isotherms and kinetic models showed that the Freundlich isotherm and the Pseudo-Second-Order kinetic model provided the best fit for describing the adsorption process. The results indicate that the synthesized adsorbent is highly effective in removing RR195 dye from aqueous solutions.