Öğretmenlerin duygu düzenleme stratejileri, lise öğrencilerinin duygu düzenleme stratejileri ve öğrencilerin okulda öznel iyi oluş ilişkisi
The relationship between teachers' emotion regulation strategies, high school students' emotion regulation strategies and students' subjective well-being at school
  1. Tez No: 926437
  2. Yazar: KÜBRA AKKAYA KAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BİLGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Öğrenci duygu düzenleme, öğretmen duygu düzenleme, öznel iyi oluş, okulda öznel iyi oluş, Student emotion regulation, teacher emotion regulation, subjective well-being, subjective well-being at school
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmanın amacı, lise öğrencilerinin duygu düzenleme stratejilerinin ve öğretmenlerin duygu düzenleme stratejilerinin öğrencilerin okulda öznel iyi oluş düzeyleri ile ilişkisini incelemektir. Araştırmanın örneklemi Diyarbakır ili Kayapınar ilçesinde bulunan 11 Anadolu Lisesinde görev yapan 69 öğretmenden ve aynı liselerde öğrenim gören 1329 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada“Ergenler İçin Duygu Düzenleme Ölçeği”,“Öğretmen Duygu Düzenleme Ölçeği”ve“Ergenler İçin Kısa Okulda Öznel İyi Oluş Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde, değişkenler arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı incelenmiş olup yordama düzeylerini ortaya koymak amacıyla da Çoklu Regresyon Analizi yapılmıştır. Öğrencilerin duygu düzenleme stratejileri ile okulda öznel iyi oluş düzeyleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişkiler bulunmuş olup öğrencilerin duygu düzenleme stratejileri okulda öznel iyi oluşun %29'luk kısmını anlamlı olarak yordadığı bulunmuştur. Ayrıca okulda öznel iyi oluşu içsel işlevsel ve dışsal işlevsel duygu düzenleme stratejileri pozitif yönde, içsel işlevsel olmayan ve dışsal işlevsel olmayan duygu düzenleme stratejileri ise negatif yönde anlamlı olarak yordamakta olup en güçlü yordayıcı ilişki içsel işlevsel olmayan duygu düzenleme stratejisi ile bulunmuştur. Öğretmen duygu düzenleme stratejileri ile öğrencilerin okulda öznel iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkiye dair elde edilen bulgulara göre ise öğretmenlerin kullandıkları stratejiler ile öğrencilerin okulda öznel iyi oluş düzeyleri arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişkiler ortaya koyulsa da Çoklu Regresyon analizi sonucunda yordayıcı ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between high school students' emotion regulation strategies and teachers' emotion regulation strategies with students' subjective well-being levels at school. The sample of the study consists of 69 teachers working in 11 Anatolian High Schools in Kayapınar district of Diyarbakır province and 1329 students studying in the same high schools. 'Emotion Regulation Scale for Adolescents',“Teacher Emotion Regulation Scale”and“Brief School Subjective Well-Being Scale for Adolescents”were used in the study. In the analysis of the data, Pearson Product Moment Correlation Coefficient was examined to reveal the relationship between the variables and Multiple Regression Analysis was performed to reveal the prediction levels. Statistically significant relationships were found between students' emotion regulation strategies and their levels of subjective well-being at school, and it was found that students' emotion regulation strategies significantly predicted 29% of subjective well-being at school. In addition, intrinsic functional and extrinsic functional emotion regulation strategies positively predicted subjective well-being at school, while intrinsic dysfunctional and extrinsic dysfunctional emotion regulation strategies negatively predicted subjective well-being at school, and the strongest predictor relationship was found with intrinsic dysfunctional emotion regulation strategy. According to the findings obtained regarding the relationship between teachers' emotion regulation strategies and students' subjective well-being levels at school, although there were statistically significant relationships between the strategies used by teachers and students' subjective well-being levels at school, no predictive relationship was found as a result of Multiple Regression analysis.