Girişimcilik ekosistemi ve startup göçü: Türkiye ve Silikon Vadisi örneği
Entrepreneurship ecosystem and startup migration: The case of Türkiye and Silicon Valley
- Tez No: 926681
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİ YAVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Startup, startup göçü, girişimcilik ekosistemi, yaratıcı sınıf, ekonomik coğrafya, Türkiye, Silikon Vadisi, Startup, Startup migration, Entrepreneurship ecosystem, Creative class, Economic geography, Turkey, Silicon Valley
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Bu çalışma ekonomik coğrafya perspektifinden Türk startupların Silikon Vadisi'ne göçünün nedenlerini araştırmaktadır. Teknoparklar geliştikçe startupta çalışan başarılı yenilikçi girişimciler ve projeleri daha gelişmiş ekosistemlere yönelmesi gelişmekte olan ülkelerin temel problemleri arasında yer almaktadır. Benzer durum Türkiye'de de görülmektedir. Daha gelişmiş ekosistemlerin dünyadaki en üst noktasını Amerika'daki Silikon Vadisi oluşturmaktadır. Girişimciler Türkiye'deki ekosistemlerin eksikliklerini ve sınırlılıklarını veya gelişmiş ülkelerin ticarileşme ve diğer fırsatlardan oluşan avantajları nedeniyle daha gelişmiş ekosistemlere doğru hareket etmektedirler. Günümüzde gelişmekte olan ülkelerde ve Türkiye'de bazı girişimciler Silikon Vadisi gibi daha gelişmiş ekosistemlere taşınmış ve taşınmaya devam etmektedir. Teknoparkların ve yenilikçi girişimciliğin gelişmesini engelleyen gelişmiş ülkelerden kaynaklı bazı temel sorunlar bulunmaktadır. Başarılı yenilikçi girişimcilerin teknoparklardan gelişmiş ülke ekosistemlerine gitmesi bir sorundur. Bu sorunları ortaya çıkartmak Türkiye'deki mevcut girişimcilik ekosistemindeki hangi bileşenlerin, parametrelerin eksik kaldığını, aksadığını tespit etmek, göçen starupların gidiş nedenlerini Türkiye ve Silikon Vadisi ekosisteminin bileşenleri ışığında açığa çıkartmak bu çalışmanın temel amacıdır. Çalışma yapılırken Stam'ın girişimcilik ekosistemi modeli/yaklaşımı temel alınmıştır. Araşırma görüşme tekniği kullanılarak Silikon Vadisi'ndeki girişimcilerle Skype üzerinden, Türkiye'deki aktörlerle ise yüzyüze gerçekleştirilmiştir. Hem Silikon Vadisi'nden hem de Türkiye'den 25 katılımcı ile derinlemesine görüşmeler yapılarak Türk startupların göçü girişimcilik ekosisteminin bileşenleri bakımından değerlendirilmiştir. Saha araştırmasından elde edilen temel bulgular, girişimcilerin ürününe yeterli talebin Türkiye'deki ekosistemlerde olmaması, girişimcilerin Silikon Vadisi'nin ağından yararlanma isteği, yatırımcıların Türk Startupların ABD kuruluşlu olmasını istemesi ve startupların daha büyük pazara açılmak istemesi gibi faktörlerin Türk startupların Silikon Vadisine göçünün ana sebepleri olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, bu çalışma“Türk Startup'ların göçünün Türkiye'deki ekosistemin eksikliklerinden ziyade yurtdışındaki (bu örnekte Silikon Vadisi) girişimcilik ve yenilikçilik ekosisteminin çekiciliğinden kaynaklanmakta olduğu”hipotezinin büyük ölçüde geçerli olduğunu ima etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study is focused on the reasons of migration of Turkish startups to Silicon Valley from the perspective of economic geography. As teknoparks develop, all successful innovative entrepreneurs working at startups and their projects become one of the main problems of states with developing advanced ecosystems. Turkey is no exception to this. The apex of advanced ecosystems is Silicon Valley in the United States of America. Entrepreneurs turn towards more advanced ecosystem for the advantages arising from commercialization and other opportunities or due to deficiencies or limitations of the ecosystems in Turkiye. Today some entrepreneurs in developing countries and Turkiye have been and are migrating to more advanced ecosystems such as Silicon Valley. There are certain primary issues arising from technoparks and states that restrain development of innovative entrepreneurship. Moving of successful innovative entrepreneurs from technoparks to well developed countries is a mojor issue. The main purpose of this study is to reveal these problems, to determine which components and parameters are missing and failing in the current entrepreneurship ecosystem in Turkey, and to reveal the reasons for the departure of migrating startups in the light of the components of the ecosystem in Turkey and Silicon Valley. The study is based on Stam's entrepreneurship ecosystem model/approach. The research was conducted via Skype with entrepreneurs in Silicon Valley and face-to-face with actors in Turkey using the qualitative interview technique. In-depth interviews with 25 participants from both Silicon Valley and Turkey were conducted to evaluate the migration of Turkish startups in terms of the components of the entrepreneurial ecosystem. The main reasons for the migration of Turkish startups are the lack of sufficient demand for the products of entrepreneurs in the ecosystems in Turkey, the desire to benefit from Silicon Valley's network, investors' desire for companies to be US-based, and startups' goal to expand into a larger market. As a result, this study implies that the hypothesis that“the migration of Turkish startups is driven by the attractiveness of the entrepreneurship and innovation ecosystem abroad (in this case Silicon Valley) rather than the shortcomings of the ecosystem in Turkey”is largely valid.