A549 hücre hattında TGF-ß ile oluşturulan epitelyal mezenkimal geçiş (EMT) üzerine damnacanthal'ın etkisi
Effect of damnacanthal on epitelial mesencymal transition (EMT) of A549 cell line induced by TGF-ß
  1. Tez No: 926685
  2. Yazar: MANOLYA SANCAKTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY BOSTANCIERİ, DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM KARACA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Akciğer Kanseri, A549, Damnacanthal, EMT, TGF-β, A549, Damnacanthal, EMT, Lung Cancer, TGF-β
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Amaç: Akciğer kanseri ve akciğer fibrozisisi, günümüzde tedavi seçenekleri sınırlı olan hastalıklardır. Bu hastalıkların gelişiminde epitelyal-mezenkimal geçişin (EMT) önemli bir rol oynadığı bilinmektedir. Geleneksel tıpta yaygın olarak kullanılan Morinda citrifolia L., çeşitli biyolojik etkileriyle dikkat çeken bir bitkidir. Bu bitkiden elde edilen başlıca antrakinon bileşiklerinden biri olan Damnacanthal, birçok kanser türlerinde antitümöral etkiler göstermektedir. Çalışmamızda TGF-β ile oluşturulan EMT'ye Damnacanthal'ın etkisini incelemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda A549 hücre hattında TGF-β uygulayarak EMT modeli oluşturulmuş ve Damnacanthal'ın EMT üzerindeki etkileri yara iyileşme deneyi, immünositokimya ve PCR yöntemleri ile incelenmiştir. Bulgular: Yara iyileşme deneyinde, TGF-β'nın hücre göçü ve invazyonu artırdığı, ancak Damnacanthal'ın bu süreci baskıladığı gözlemlenmiştir. İmmünositokimyasal analizler, TGF-β uygulanan hücrelerde EMT biyomarkerlerinden E-cadherin seviyesinin azaldığını, buna karşılık N-cadherin ve Vimentin ekspresyonunun arttığını göstermiştir. Damnacanthal tedavisinin ise bu değişiklikleri tersine çevirdiği belirlenmiştir. Enflamatuvar belirteçlerden TNF-α ve NF-KB'nin, TGF-β ile uyarılan grupta yüksek seviyelerde olduğu, ancak Damnacanthal uygulamasıyla azaldığı tespit edilmiştir. PCR analizleri, TGF-β uygulamasıyla E-cadherin seviyesinin belirgin şekilde düştüğünü, N-cadherin ve Vimentin seviyelerinin ise yükseldiğini ortaya koymuştur. Damnacanthal tedavisi ise E-cadherin seviyesini artırırken, N-cadherin ve Vimentin seviyelerini bir miktar düşürmüştür. Ancak enflamatuvar belirteçler üzerindeki etkisinin sınırlı olduğu görülmüştür. Sonuç: Bu bulgular, Damnacanthal'ın TGF-β ile tetiklenen EMT sürecini baskıladığını ve hücrelerin epitelyal özelliklerini korumaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Lung cancer and pulmonary fibrosis are diseases with limited treatment options today. Epithelial-mesenchymal transition (EMT) is known to play a crucial role in the progression of these diseases. Morinda citrifolia L., widely used in traditional medicine, is a plant recognized for its various biological effects. One of the primary anthraquinone compounds derived from this plant, Damnacanthal, has demonstrated antitumoral effects in various types of cancer. In this study, we aimed to investigate the effect of Damnacanthal on EMT induced by TGF-β. Materials and Methods: In our study, an EMT model was established by applying TGF-β to the A549 cell line, and the effects of Damnacanthal on EMT were evaluated using wound healing assay, immunocytochemistry, and PCR methods. Results: The wound healing assay revealed that TGF-β promoted cell migration and invasion, whereas Damnacanthal inhibited this process. Immunocytochemical analyses showed that in TGF-β-treated cells, the EMT biomarker E-cadherin decreased, while N-cadherin and Vimentin expression increased. Damnacanthal treatment reversed these changes. Among inflammatory markers, TNF-α and NF-KB levels were elevated in the TGF-β-stimulated group but decreased following Damnacanthal treatment. PCR analyses demonstrated a significant reduction in E-cadherin levels and an increase in N-cadherin and Vimentin levels upon TGF-β application. However, Damnacanthal treatment significantly increased E-cadherin levels, helping to maintain epithelial characteristics while slightly reducing N-cadherin and Vimentin levels. The effect of Damnacanthal on inflammatory markers was found to be minimal. Conclusion: These findings suggest that Damnacanthal effectively inhibits TGF-β-induced EMT and helps preserve epithelial characteristics in cells.