Sıçanlarda methotrexat ile oluşturulmuş böbrek hasarındaki endoplazmik retikulum stresi üzerine caffeic asit fenetil ester'in etkisi
Effect of caffeic acid phenethyl ester on endoplasmic reticulum stress in methotrexate-induced kidney damage in rats
- Tez No: 926684
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURAY BOSTANCIERİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Methotrexat (MTX), Caffeic Asetil Fenetil Ester (CAPE), Endoplazmik retikulum stresi, Apoptozis, Methotrexate (MTX), Caffeic Acid Phenethyl Ester (CAPE), Endoplasmic Reticulum Stress, Apoptosis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Amaç: Romatizmal hastalıklar ve pek çok kanser tedavisinde sıklıkla kullanılan MTX'in, böbrek tübüllerine çökerek böbrek fonksiyon testlerinde bozukluklara neden olduğu bilinmektedir. Propolis eski çağlardan beri antiseptik ve antibiyotik özellikleri bilinen ve bal arıları tarafından bitkilerin farklı kısımlarından toplanan doğal bir bileşiktir. CAPE, propolisin en önemli aktif bileşenidir. Antienflamatuar, antioksidan, antiviral, antibakteriyel, immün modülatör, antikanser ve yara iyileştirme gibi çeşitli biyolojik fonksiyonlara sahiptir. Yanlış katlanmış veya katlanmamış proteinlerin birikimi sonucu ER stresi oluşmaktadır ve ER stresi çeşitli böbrek hastalıklarına sebep olur. Hücresel homeostazın sürdürülmesinde, otofaji ve ER stresi birbiriyle yakından ilişkide olduğu belirlenmiştir. ER stresine yanıt olarak, IRE1-TRAF 2 kompleksinin oluşumu, NF-κB'yi aktive etmek için çok önemlidir. Amacımız sıçanlarda MTX ile oluşturulan böbrek hasarında, ER stresi kaynaklı sinyallemenin inflamasyon, apopitoz ve otofajiyle ilişkisini araştırıp ve CAPE'nin ER stresi üzerine tedavi edici etkisini ortaya koymaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda yirmi dört adet Wistar Albino cinsi dişi sıçanla her grupta altı hayvan olacak şekilde dört grup oluşturduk. Kontrol grubunda sıçanlar ad libitum beslenip, 6 gün boyunca %0.1 DMSO i.p olarak verildi. MTX grubunda ilk gün tek doz 20 mg/kg i.p verildi. MTX+CAPE grubunda ilk gün tek doz 20 mg/kg MTX i.p verilip, sonraki 5 gün boyunca günde tek doz 10 µmol/kg dozunda CAPE %0.1 DMSO içinde çözülerek i.p olarak uygulandı. CAPE grubuna ise ilk gün salin verildi sonraki 5 gün boyunca günde tek doz 10 µmol/kg dozunda CAPE %0.1 DMSO içinde çözülerek i.p olarak uygulandı.Deney sonunda sıçanların sakrifiye edilmesiyle sağ böbrek dokularına hematoksilen eozin (H-E) boyama ve Masson Trichrome boyası uygulanarak histopatolojik olarak değerlendirildi. İmmünohistokimyasal olarak IRE-1, TRAF 2, NF-κB, Beclin-1 ve Kaspaz-3 antikorları uygulandı ve ışık mikroskobisinde skorlanarak değerlendirme yapıldı. Sıçanların sol böbrek dokularında ise qRT-PCR yöntemi ile IRE-1, TRAF 2, NF-κB, Beclin-1 ve Kaspaz-3 mRNA değerleri rölatif olarak değerlendirildi. Bulgular: Ağırlık bulguları olarak; gruplar arasında 1. gün ve 7. gün ağırlıklarının karşılaştırılması yapılmıştır. 1. gün ağırlıkları arasında gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır. 7. gün ağırlıkları arasında, MTX grubunun Kontrol grubuna göre anlamlı şekilde düşük ağırlığa sahip olduğu görülmektedir. Biyokimyasal bulgular; Üre ve BUN düzeylerinde, MTX grubu ile Kontrol grubu arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. BUN ve Üre düzeylerinde MTX+CAPE ile MTX arasında azalmasına rağmen anlamlı fark bulunmamıştır. Histopatolojik bulgular; Hem kortikal hem medüller alanda Kontrol ile MTX ve MTX ile MTX+CAPE grupları arasında anlamlı farklılık tespit edildi. MTX grubunda intertisyel kollajen birikimi gözlendi ve tedavi edilen grupta azalmış olarak görüldü. MTX grubunda tüm antikorlar kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede arttığı tespit edildi. MTX ile MTX+CAPE grubu karşılatırmasında Kaspaz-3 ve Beclin-1 seviyerlinde azalma görülürken,diğer IRE-1, TRAF 2 ve NF-κB antikorlarında anlamlı fark görüldü. qRT -PCR analizden MTX grubunda bütün genlerde anlamlı artış görüldü. MTX'in MTX+CAPE karşılaştrılmasında Kaspaz-3 geni azalmasına rağmen diğer genlerde anlamlı fark tespit edildi. Sonuç: ER stresi ile inflamasyon, apopitoz ve otofaji arasındaki etkileşimler, MTX ile oluşturulan böbrek hasarının ilerleyişinde kritik bir rol oynamaktadır ve CAPE 'nin bu süreçleri modüle etme yeteneği, tedavi edici potansiyelini anlamada temel bir faktör olabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: It is well known that MTX, which is frequently used in the treatment of rheumatic diseases and various cancers, precipitates in renal tubules and causes impairments in kidney function tests. Propolis is a natural compound collected by honeybees from different parts of plants and has been known for its antiseptic and antibiotic properties since ancient times. CAPE is the most important active component of propolis. It possesses various biological functions, including anti-inflammatory, antioxidant, antiviral, antibacterial, immune-modulating, anticancer, and wound-healing effects. The accumulation of misfolded or unfolded proteins leads to ER stress, which contributes to various kidney diseases. It has been determined that autophagy and ER stress are closely related in maintaining cellular homeostasis. In response to ER stress, the formation of the IRE1-TRAF 2 complex is crucial for activating NF-κB. Our aim was to investigate the relationship between ER stress-mediated signaling and inflammation, apoptosis, and autophagy in MTX-induced kidney injury in rats and to determine the therapeutic effect of CAPE on ER stress. Materials and Methods: In our study, twenty-four female Wistar Albino rats were divided into four groups, with six animals in each group. In the control group, the rats were fed ad libitum and administered 0.1% DMSO intraperitoneally (i.p.) for six days. In the MTX group, a single dose of 20 mg/kg methotrexate (MTX) was administered intraperitoneally on the first day. In the MTX+CAPE group, a single dose of 20 mg/kg MTX was administered i.p. on the first day, followed by a daily dose of 10 µmol/kg caffeic acid phenethyl ester (CAPE) dissolved in 0.1% DMSO i.p. for the next five days. In the CAPE group, saline was administered on the first day, followed by a daily dose of 10 µmol/kg CAPE dissolved in 0.1% DMSO i.p. for the next five days. At the end of the experiment, the rats were sacrificed, and the right kidney tissues were subjected to histopathological evaluation using hematoxylin-eosin (H&E) staining and Masson's trichrome staining. Immunohistochemical analysis was performed using IRE-1, TRAF-2, NF-κB, Beclin-1, and Caspase-3 antibodies, and scoring was conducted under a light microscope. Additionally, the left kidney tissues were analyzed using qRT-PCR to evaluate the relative mRNA expression levels of IRE-1, TRAF-2, NF-κB, Beclin-1, and Caspase-3. Results: Weight Findings: The comparison of weights between groups on days 1 and 7 was conducted. No significant difference was found among the groups regarding their initial weights on day 1. However, on day 7, the MTX group had significantly lower body weight compared to the Control group. Biochemical Findings: A significant difference was observed between the MTX and Control groups in terms of BUN and urea levels. Although BUN and urea levels decreased in the MTX+CAPE group compared to the MTX group, this difference was not statistically significant. Histopathological Findings: Significant differences were found between the Control and MTX groups, as well as between the MTX and MTX+CAPE groups, in both cortical and medullary areas. staining revealed interstitial collagen accumulation in the MTX group, which was reduced in the treatment group. All antibody levels were significantly higher in the MTX group compared to the Control group. In the comparison between the MTX and MTX+CAPE groups, Caspase-3 and Beclin-1 levels were reduced, while significant differences were observed in IRE1, TRAF2, and NF-κB antibody levels. qRT-PCR Analysis: A significant increase was observed in all gene expressions in the MTX group. In the comparison between the MTX and MTX+CAPE groups, Caspase-3 gene expression decreased, whereas significant differences were found in the other genes. Conclusion: The interactions between ER stress, inflammation, apoptosis, and autophagy play a critical role in the progression of MTX-induced kidney injury, and CAPE's ability to modulate these processes may be a key factor in understanding its therapeutic potential.