Yetişkin bireylerde B6 vitamini ve magnezyum tüketimi ile duygu durum arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between the consumption of vitamin B6 and magnesium and mood in adults
- Tez No: 926817
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: B6 Vitamini, Besin Ögesi, Duygu Durum, Magnezyum, Vitamin B6, Nutrient, Mood, Magnesium
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Tınaztepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
B6 vitamini ve magnezyum, kendi aralarında da etkileşim gösteren, insan vücudunda birçok önemli işleve sahip iki önemli besin ögesidir. Bu çalışma Mart- Aralık 2024 tarihleri arasında diyetsel B6 vitamini ve magnezyum alımı ile duygu durum arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışma, duygu durum bozukluğu olmayan, takviye olarak B6 vitamini ve magnezyum kullanmayan, 365 yetişkin bireyle gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara; genel bilgilerinin, sağlık bilgilerinin ve beslenme alışkanlıklarının irdelendiği, B6 vitamini ve magnezyumdan zengin besinlerin miktarlı tüketim sıklığı formlarını, Beck Depresyon Ölçeğini ve Duygu Durumları Profili Ölçeğini içeren anket formu çevrim içi şekilde uygulanarak veriler elde edilmiştir. Verilerin analizi için IBM SPSS versiyon 26 yazılımı kullanılmıştır. Diyetle alınan B6 vitamini ve magnezyum miktarları, önerilen günlük alım düzeyleriyle (RDA) karşılaştırılmıştır. Diyetsel alım miktarı, RDA'nın %67 ile %133'ü arasında ise yeterli; %67'nin altındaysa yetersiz alım olarak değerlendirilmiştir. Katılımcıların %51,0'ı kadın, %49,0'ı erkek; yaşları ortalaması 38,94±12,66 yıldır. B6 vitamini için alım önerilerinin karşılanma yüzdesi kadınlarda ortalama 108,76±65,86; erkeklerde 100,88±74,56 olarak bulunmuştur. Magnezyum için alım önerilerinin karşılanma yüzdesi ise kadınlarda ortalama 136,54±84,63; erkeklerde 97,83±71,96 olarak bulunmuştur. B6 vitamini ve magnezyum alımı ile duygu durum arasındaki ilişki incelendiğinde; Toplam Duygu Durumları Profili Ölçeği puanı ortalamasının, B6 vitamini alımı yetersiz olan bireylerde (48,24±15,45 puan), yeterli olan bireylere (27,62±28,94 puan) göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu saptanmıştır (p 0,05). Sonuç olarak, diyetsel B6 vitamini ve magnezyum alımının duygu durumu olumlu yönde etkilediği, B6 vitamini-magnezyum kombinasyonunun ise sadece B6 vitamini veya magnezyumdan daha etkili olduğu bulunmuştur. Bu çalışmada belirlenen ilişkilerin daha detaylı ve net anlaşılabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Vitamin B6 and magnesium are two vital nutrients that interact with each other and have many important functions within the human body. This study was conducted to determine the relationship between dietary intake of vitamin B6 and magnesium and mood from the March 2024 to the December 2024. The study was conducted with 365 adults who did not have mood disorders and did not use vitamin B6 and magnesium supplements. The participants were administered an online questionnaire including general information, health information, dietary habits, frequency of consumption of vitamin B6 and magnesium-rich foods, Beck Depression Scale and Profile of Mood States Scale. IBM SPSS version 26 software was used for data analysis. Dietary vitamin B6 and magnesium intakes were compared with recommended daily allowance (RDA) levels. Dietary intake was considered sufficient if it ranged from 67% to 133% of the Recommended Dietary Allowance (RDA), and insufficient if it fell below 67% of the RDA. Of the participants, 51,0% were female, 49,0% were male and the mean age was 38,94±12,66 years. The mean percentage of the recommended daily intake for vitamin B6 was found to be 108.76±65,86 for women and 100.88±74,56 for men. The mean percentage of the recommended daily intake for magnesium was found to be 136.54±84,63 for women and 97.83±71,96 for men. When the relationship between vitamin B6 and magnesium intake and mood states was examined, it was found that the average total Profile of Mood States score was significantly higher in individuals with insufficient vitamin B6 intake (48.24±15.45 points) compared to those with sufficient intake (27.62±28.94 points) (p0.05). In conclusion, dietary intake of vitamin B6 and magnesium was found to be positively affecting mood, with the combination of vitamin B6 and magnesium being more effective than vitamin B6 or magnesium alone. Further research is needed to provide a more detailed and clearer understanding of the relationships identified in this study.