Rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümü öğrencilerinin algılarına göre üniversitenin psikolojik ikliminin öğrencilerin özgüven gelişimlerine etkisinin incelenmesi (Gaziantep Üniversitesi örneği)
Investigation of the effect of the psychological climate of the university on the self-confidence development of their students according to the perceptions of students of the guidance and psychological counseling department (Gaziantep University example)
  1. Tez No: 926818
  2. Yazar: SERDEN ZORLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SEMİH SUMMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt İklimi, Psikolojik İklim, Öz güven, Nitel Araştırma, Organizational Climate, Psychological Climate, Self-confidence, Qualitative Research
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu çalışma, Gaziantep Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (RPD) Bölümü öğrencilerinin, üniversitenin psikolojik ikliminin öz güven gelişimlerine olan etkisini incelemektedir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji desen kullanılmaktadır. Çalışmada 2023-2024 öğretim yılında Gaziantep Üniversitesi RPD Bölümü'nde öğrenim gören ve kartopu örneklem tekniğiyle seçilen 7 öğrenci ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Veriler tematik analiz tekniğiyle çözümlenmiştir. Elde edilen bulgular, psikolojik iklim algılarının öğrencilerin öz güven gelişimleri üzerinde destekleyici etkiler yarattığını ortaya koymaktadır. Araştırma bulgularına dayalı olarak elde edilen sonuçlara göre öğretim üyelerinin destekleyici tutumları ve etkili iletişim becerileri, olumlu bir öğrenme ortamının oluşmasına katkıda bulunmakta ve okulun psikolojik iklimini ve öğrencilerin öz güven gelişimini desteklemektedir. Bu araştırmaya göre sosyal imkânların ve okulun sunduğu fiziksel koşulların da okulun psikolojik iklimini ve öğrencilerin öz güven gelişimini şekillendiren önemli faktörlerden olduğu anlaşılıyor. Bunun yanı sıra, üniversitedeki olumlu iletişim ortamı ve sosyal etkileşimlerin öğrencilerin motivasyonunu ve sosyal uyumunu artırmakta olduğu gözlenmiştir. Olumsuz bulunan öğretim üyesi davranışlarının ise öğrencilerin psikolojik iklim algılarını olumsuz etkilediği ve öz güven gelişimlerini zedelediği gözlenmiştir. Araştırma bulgularına dayalı olarak elde edilen sonuçlar, katılımcı deneyimlerinin ortak özüne göre psikolojik iklim algılarının öğrencilerin öz güven gelişimleri üzerinde destekleyici etkiler yarattığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the effect of the psychological climate of the university on the self-confidence development of Gaziantep University Guidance and Psychological Counseling (RPD) Department students. Phenomenology design, one of the qualitative research methods, is used in the study. In the study, semi-structured interviews were conducted with 7 students studying at Gaziantep University RPD Department in the 2023-2024 academic year and selected by snowball sampling technique. The data were analyzed using thematic analysis technique. The findings reveal that psychological climate perceptions have supportive effects on students' self-confidence development. According to the results obtained based on the research findings, the supportive attitudes and effective communication skills of the faculty members contribute to the formation of a positive learning environment and support the psychological climate of the school and students' self-confidence development. According to this research, it is understood that social opportunities and the physical conditions offered by the school are also important factors that shape the psychological climate of the school and students' self-confidence development. In addition, positive communication environment and social interactions at the university were observed to increase students' motivation and social cohesion. It was observed that faculty members' behaviors, which were found to be negative, negatively affected students' perceptions of psychological climate and damaged their self-confidence development. The results obtained based on the research findings reveal that psychological climate perceptions have supportive effects on students' self-confidence development according to the common core of the participants' experiences.