Examining and developing digital literacy levels of Turkish EFL students: An empirical study
İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen türk öğrencilerin dijital okuryazarlık seviyelerinin incelenmesi ve geliştirilmesi: Deneysel bir çalışma
  1. Tez No: 926839
  2. Yazar: ECEM EKİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YONCA ÖZKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce öğretimi/öğrenimi, dijital okuryazarlık, yarı deneysel karma yöntem, öz-değerlendirme, teknolojik farkındalık, English language teaching/learning, digital literacy, quasi-experimental mixed-method, self-assessment, technological awareness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 214
Özet
İş hayatımızdan günlük aktivitelerimize, eğlence alışkanlıklarımızdan eğitim anlayışımıza kadar etrafımızdaki her şeyi etkileyen ve kuşatan dijital bir çağda yaşamaktayız. Birçok alanda olduğu gibi dil öğrenirken de dijital yeterliliğinin ve okuryazarlığının önemi her geçen gün artmaktadır. Artık okuryazar olmak, dijital çağda vazgeçilmez bir hayatta kalma becerisi olan dijital okuryazarlığı da ifade etmektedir. Hayatın her alanında dijital okuryazarlık artık öyle vazgeçilmez bir unsur haline gelmiştir ki, dijital okuryazar olmamak bireyin hayatında bir kez karşılaşabileceği pek çok fırsatı kaçırmasına neden olabilmektedir. Günümüzde teknolojinin çok hızlı değişmesi, teknolojiyle etkileşim kurma becerisinin artık bir tercih değil, topluma tam katılımın ön koşulu olduğu günümüz dünyasında, dijital becerilerin ne kadar önemli olduğunun anlaşılması büyük bir fark yaratmaktadır. Çoğu durumda, dijital okuryazar olmayan kişiler, çoğunlukla bu dijital platformlara taşınan anlık bilgiye, kaynaklara ve fırsatlara erişemedikleri için önemli bir dezavantajla karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu çalışma, dijital okuryazarlık olgusunun önemini göz önüne alarak İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen üniversite düzeyindeki Türk öğrencilerin dijital okuryazarlık seviyelerini incelemektedir. Ayrıca yarı deneysel karma yöntem kullanılarak uygulanan bu çalışmada, öğrencilere verilecek olan dijital okuryazarlık derslerinin, onların dijital okuryazarlık başarı puanları ve kendi dijital okuryazarlık seviyeleri algıları üzerindeki etkisini ortaya çıkarmak hedeflenmiştir. Bunun için, İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen 60 öğrenci kolayda örneklem yoluyla seçilmiştir. Bu öğrenciler, 29 kişilik deney ve 31 kişilik kontrol grubu oluşturacak şekilde gruplanmıştır. Deney grubundaki öğrencilere 10 haftalık bir dijital okuryazarlık eğitimi verilirken diğer 31 öğrenci ise kontrol grubunu meydana getirmiştir. Araştırmacı tarafından uyarlanan ve yönetilen dijital okuryazarlık eğitim modülü, Unesco Küresel Okuryazarlık Çerçevesi (2018) ve erişime açık LLSC materyalleri kullanılarak oluşturulmuştur. Dijital okuryazarlık eğitim (DOE) modülünün İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerin kendi dijital okuryazarlık seviyeleri algıları üzerindeki etkilerini ortaya çıkarmak için, Dijital Okuryazarlık Ölçeği (Reddy ve ark., 2023) ön-test (eğitim öncesi) ve son-test (eğitim sonunda) olarak uygulanmıştır. Toplanan veri, SPSS 25.0 istatistiksel yazılımı kullanılarak incelenmiştir ve sonuçlar bağımsız örnekler ve eşleştirilmiş örnekler t-testleri tekniklerinden faydalanarak karşılaştırılmıştır. Katılımcıların dijital okuryazarlık başarı puanlarındaki olası değişiklikleri izlemek için bir başarı testi, öntest ve sontest olarak belirlenip DOE programının katılımcıların dijital okuryazarlık başarı seviyeleri üzerindeki etkisini belirlemek için kullanılmıştır. Elde edilen veri yine SPSS 25.0 analiz programı ile analiz edilmiştir. Ayrıca, öğrencilerin bu süreçle ilgili görüş ve değerlendirmeleri İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerin dijital okuryazarlık düzeylerine ve aldıkları DOE programının kendi dijital okuryazarlık seviyeleri algılarına dair bakış açılarına ışık tutmak amacıyla nitel araştırma yöntemleri kullanılarak ortaya konulmuştur. Dijital okuryazarlık eğitimi sürecinde yapılan odak grup röportajları, eğitim sonunda yapılan yarı yapılandırılmış röportajlar ve süreç boyunca araştırmacı tarafından doldurulan alan notları nitel analiz yöntemleri ile analiz edilerek sürecin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamıştır. Araştırmanın bulguları, dijital okuryazarlık eğitimi vermenin, İngilizce'yi yabancı dil olarak öğrenen Türk öğrencilerin başarıya dayalı ve kişisel algıya dayalı dijital okuryazarlık seviyelerini önemli ölçüde geliştiğini göstermektedir. Ayrıca öğrencilerin dijital okuryazarlık eğitimi hakkında çoğunlukla olumlu görüşlere sahip oldukları ve bu araştırma sayesinde yapay zekâ gibi en güncel teknolojik gelişmelerden daha fazla haberdar oldukları da yapılan tespitler arasındadır.
Özet (Çeviri)
We live in a digital age that affects and encompasses everything around us, from our work life to daily activities, entertainment habits, and educational understanding. As in many areas, the importance of digital competence and literacy is increasing daily in language learning. Being literate now also includes proficiency in digital technologies, which is an essential survival skill in this digital age. Digital literacy has become such an indispensable element in all areas of life that the absence of digital literacy can cause an individual to lose many once-in-a-lifetime opportunities. Nowadays, technology has rapidly been changing, so the fundamental realization of just how important digital skills are has made a huge difference in today's world, where the ability to engage with technology is no longer a choice but a precondition for full participation in society. In most cases, people who are not digitally literate face a considerable disadvantage because they cannot access instant information, resources, and opportunities that have been mainly moved into these digital platforms. This study examines the digital literacy levels of Turkish students learning English as a foreign language, considering the importance of the concept of digital literacy. Additionally, the study, which adopts a quasi-experimental mixed-method approach, aims to determine whether the digital literacy treatment has any impact on participant students' digital literacy achievement scores and self-perceived digital literacy levels. To this end, sixty EFL students at the tertiary level were selected according to the convenience sampling method. The students were categorized into two distinct groups: the experimental group of 29 students and the control group of 31 students. A 10-week digital literacy training program was provided to 29 students in the experimental group, while the other 31 students served as the control group. The Digital Literacy training module, adapted and directed by the researcher, was developed using the UNESCO Global Literacy Framework (2018) and open-access LLSC materials. In order to investigate the impact of the Digital Literacy Training (DLT) module on the self-perceived digital literacy levels of Turkish EFL learners, the Digital Literacy Scale by Reddy et al. (2023) was employed both as pre-questionnaire (at the beginning of the treatment period) and post-questionnaire (at the end of the treatment period). The gathered data was examined utilizing the SPSS 25 statistical software, and its findings were compared employing Independent samples and paired samples t-tests. In tracking possible alterations in participants' digital literacy achievement scores, an achievement test was addressed as the pre and post-tests to determine the impact of the DLT program on the digital literacy achievement levels of the participants. Data from the achievement tests were also analyzed using the SPSS 25 statistical program. Furthermore, students' views and evaluations regarding this process were presented using a qualitative research approach to shed light on the perspectives of Turkish EFL students regarding their digital literacy levels and the perceived effectiveness of the DLT program they received. The qualitative data collected via focus group interviews, semi-structured interviews, and field notes taken by the researcher throughout the process were analyzed using qualitative analysis methods, contributing to a better understanding of the process. The findings of the research demonstrated that digital literacy training provided to Turkish EFL learners substantially improved their achievement-based and self-perceived DL levels. It was also found that the EFL learners developed positive views regarding the treatment of DLT and became aware of the most recent technological advances like artificial intelligence through this treatment.