Developing digital literacies of pre-service EFL teachers through engagement with research
İngilizce öğretmen adaylarının dijital okuryazarlıklarının araştırma yoluyla geliştirilmesi
- Tez No: 569143
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN DİKİLİTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Teknoloji Destekli Dil Öğretimi, İngilizce Öğretmen Adayları, Dijital Okuryazarlık, Teknoloji Entegrasyonu, Dijital Araç, Technology-Assisted Language Teaching, Pre-service EFL teachers, Digital Literacies, Technology Integration, Digital Tools
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Dijital teknolojinin, bugün İngilizce Dili Eğitimi'nin (İDE) sınırlarını çizme üzerinde derin bir etkisi vardır. Bu nedenle, son birkaç yıldır, Türkiye teknoloji destekli dil öğrenimi konusunda (TDDÖ) öğretmen eğitimi programlarında reform yapmaya başlamıştır. Eğitim fakültelerindeki öğretmen eğitimi programlarına iki zorunlu bilgisayar programı ekleyen Yüksek Öğretim Kurulu (1998) bu dersler aracılığıyla öğretmen adaylarının temel teknolojik becerilerini ya da bölümlerinden bağımsız öğretim teknolojilerini kullanma becerilerini geliştirmeyi hedeflemiştir. Bu olumlu çerçeveye rağmen, literatürde bu zamana kadar İngilizce Öğretmen adaylarının dijital okuryazarlıklarını (DOY) inceleyen bir çalışmanın olmadığı görülmüştür. Bu nedenle, bu çalışma, bir grup İngilizce öğretmen adayının dijital okuryazarlıklarını incelemek amacıyla yapılmıştır. Katılımcılar İngiliz Dili Eğitimi (İDE) bölümünde okuyan 24 tane İngilizce öğretmeni adayından oluşmaktadır ve 14 haftalık dijital okuryazarlık eğitimi almışlardır. Katılımcılara dijital araç bilgisi konusunda öz bildirimlerini, dijital okuryazarlıklarında ve dijital araçların kullanımında öz yeterlik düzeylerini, dil öğretiminde teknolojiye olan inançlarını belirlemek amacıyla verilen anketler ve geniş bir yelpazeyi içeren dokümanları: makale ve dijital araç oluşturma pratikleri üzerine yazdıkları yazılar, araştırmacı notları, yansıtıcı kağıtları ve mülakat transkriptlerinden elde edilen veriler katılımcıların eğitimden sonra dijital okuryazarlıklarının geliştiğini göstermiştir. Daha spesifik olarak, veriler öğretmen adaylarının eğitimden sonra dil öğretimine teknoloji entegrasyonuna yönelik dijital, algısal, bilişsel ve tutum olarak değişiklik geçirdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Digital technology has a profound effect on drawing the boundaries of English language teaching (ELT) today. Therefore, for the past few years, Turkey has been initiating to reform teacher education programs in technology-assisted language learning (TALL). Adding two obligatory computer courses in teacher education programs in faculties of education, The Council of Higher Education (1998) aimed to upskill teacher candidates through these courses in developing basic technological skills or using instructional technologies irrespective of their fields of study. Despite this favorable framework, a gap in the literature has been found in relation to Turkish pre-service EFL teachers' digital literacies (DL) to date. Therefore, this study was conducted with a perspective of examining a group of pre-service EFL teachers' practices in relation to their digital literacies. The participants were 24 pre-service teachers of English foreign language (EFL) teachers who took an undergraduate-level course during the 2018-2019 academic year in the Department of Education at Dokuz Eylül University and they were to take 14-week DL training in relation to language teaching. The questionnaires given to the participants in order to determine their perceived knowledge of digital tools, self-efficacy levels in digital literacies and use of digital tools, beliefs in technology in language teaching and a wide array of documents including reflection papers on articles, reflective papers on practice, field notes and the transcribed data showed that the training helped the participants to develop digital literacies in relation to language teaching especially. More specifically, the data revealed that the pre-service teachers underwent a digital, perceptual, cognitive and attitudinal change in technology infusion into language teaching after the training.