Destinasyon imajının destinasyon memnuniyetine etkisi (İran örneği)
Destination image's destination effect on satisfaction (Iran example)
  1. Tez No: 926868
  2. Yazar: PARİSA AHMADİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN SAĞLIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Destinasyon imajı, Destinasyon memnuniyeti, Turist, Deneyim Kalitesi, Çekicilik, Değer / Çevre, Destination image, Destination satisfaction, Tourist, Experience Quality, Attractiveness, Value/Environment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Çalışmanın amacı, İran'ın destinasyon imajının belirlenmesi ve destinasyon imajının üç boyutuyla (Deneyim Kalitesi, Çekicilik, Değer/Çevre), destinasyon memnuniyeti üzerinde etkisinin incelenmesidir. Bu çalışmayla beraber; imaj ve destinasyon imajı kavramlarını tanımlayarak bu kavramlarla ilgili yapılan bilimsel çalışmalar ışığında bir bütünlük sağlamak ve bu destinasyon imajının turistlerin destinasyon memnuniyetinin üzerindeki etkilerini ortaya koymaktır. Aynı zamanda destinasyon imajına olan tutumlarının destinasyon memnuniyetini ne derecede etkilediğini ortaya koymaktır. Bu amaçlar doğrultusunda İran'da bulunan 376 turiste anket gerçekleştirmiştir. Araştırmada nicel yöntem kullanılmıştır. Anketten elde edilen bulgular SPSS 25.0 programı kullanarak değerlendirilmiştir. Araştırmada turistlerin destinasyon imajının destinasyon memnuniyetine etkisini belirlemek amacıyla Regresyon analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda katılımcıların Destinasyon memnuniyetine“Deneyim Kalitesi”,“Çekicilik”ve“Değer / Çevre”faktörlerinin etkilediği sonucuna varılmıştır. Destinasyon imajı yönelik tutumların alt boyutu olan Deneyim Kalitesi, Çekicilik Destinasyon memnuniyetini etkilediği, Değer / Çevre, tutumun Destinasyon memnuniyetini etkilemediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to determine the destination image of Iran and to examine the effect of destination image on destination satisfaction through its three dimensions (Quality of Experience, Attractiones, Value/Environment). This study aims to provide a comprehensive understanding by defining the concepts of image and destination image, supported by scientific studies on these topics, and to reveal the effects of this destination image on tourists' destination satisfaction. Additionally, it seeks to explore the extent to which attitudes towards destination image influence destination satisfaction. To achieve these objectives, a survey was conducted with 376 tourists in Iran. A quantitative research method was employed in the study. The findings obtained from the questionnaire were evaluated using the SPSS 25.0 program. Regression analysis was performed to determine the effect of tourists' destination image on destination satisfaction. The results indicated that the factors of“ Quality of Experience,”“Attractions,”and“Value/Environment”influence destination satisfaction. It was found that while the sub-dimensions of destination image attitudes, namely Quality of Experience and Attractiones, affect destination satisfaction, Value/Environment does not have a significant impact on destination satisfaction.