Şemsi'nin Cevahirü'l-Kelimat'ı üzerine bir dil incelemesi
Master of arts degree thesis alinguistic study on Şemsi's Cevahirü'l-Kelimat
- Tez No: 92694
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: 17. yy, Şemsî, Cevâhirü'l-Kelimât, manzum lügat, sözvarlığı, 17th century, Şemsî, Cevâhirü '1-Kelimât, verse dictionary, vocabulary
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ŞEMSÎ'NİN CEVÂHİRÜ'L-KELÎMÂT'I ÜZERİNE BİR DİL İNCELEMESİ YILMAZ İNCE FIRAT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ANABİLİM DALI 1999, Sayfa VI-228 Bu çalışmada Şemsî' nin Cevâhirü'l-Kelimât adlı manzum sözlüğünün altı nüshasından yapılan tenkitli metin sonucu ortaya konan metin üzerinde bir dil incelemesi yapılmıştır. Çalışma bir giriş ve beş bölümden oluşmaktadır. İlk dört bölümde eserin sözvarlığı sözlükbilim, sözcükbilim, biçimbilim ve anlambilim açısından değerlendirilmiş ve beşinci bölümde de sözlük, alfabetik olarak düzenlenmiştir. Bu çalışmayla, kültür mirasımız olan bir eser, dilbilim açısından incelenerek eserin yazıldığı dönem (17. yy.)in dil özelliklerine ulaşılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER OF ARTS DEGREE THESIS A LINGUISTIC STUDY ON ŞEMSÎ' S CEVÂKRU'L-KELİMÂT YILMAZ İNCE FIRAT ÜNİVERSİTY INSTITUTE OF SOCIAL SCIENCES TURKISH LANGUAGE AND LITERATURE DEPARTMENT 1999, Page VI-228 In this study, a linguistic survey was made on the text which has been got out from the critical text realised from the six samples of Şemsî' s verse dictionary, Cevâhirü ' 1-Kelimât The study is composed of an introduction and five chapters. In the first four, the vocabulary of the work was appreciated lexicologically, lexicographically, morphologically and semantically. In the fifth, the dictionary (vocabulary) was ordered alphabetically. With this study, a work which is one of the cultural heritages of ours was studied linguistically and the linguistic features of the era (17th century) were tried to be illuminated.