Kişilik özelliklerinin yaşam memnuniyeti üzerine etkisi: İyimserliğin aracılık rolü
The effects of personality traits on life satisfaction: Mediation role of optimism
- Tez No: 927089
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU ÖZGÜR GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Yaşam memnuniyeti, Kişilik özellikleri, İyimserlik, Üniversite, Life satisfaction, personality traits, optimism, university
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğrencilerin kişilik özellikleri ile yaşam memnuniyetleri ilişkisini ve iyimserliğin bu ilişkide aracılık rolünü araştırmaktır. Bu amaçla, Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin farklı bölümlerinde öğrenim gören, yaşları 18-28 arasında olan 396 üniversite öğrencisine kolayda örnekleme yöntemi ile yatay kesit anket uygulanmıştır. Kişilik özellikleri için 20 maddelik uluslararası kişilik ölçeği (International Personality Item Pool, MINI-IPIP 20) (Donnellan vd, 2006), iyimserlik için revize yaşam yönelim ölçeği (Scheier, Carver & Bridges, 1994) ve yaşamdan memnuniyet ölçeği (Diener vd., 1985) kullanılmıştır Bildiğimiz kadarıyla, MINI-IPIP 20 kişilik ölçeğinin geçerliliği Çukurova Üniversitesi öğrencileri için ilk kez doğrulanmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi, kişilik özelliklerinden altı faktör, yaşam yönelim ölçeğinden iki faktör ve yaşamdan memnuniyet ölçeğinden bir faktör doğrulamıştır. Ölçeklerin faktöriyel yapısı analiz edilerek faktörler tanımlandıktan sonra yapısal eşitlik modellemesi kullanılılarak aracılık (mediation) modelleri oluşturulmuştur. Kişilik faktörlerinin dolaylı etkileri SPSS Process ve Stata kullanılarak hesaplanmıştır. Ayrıca, kişilik faktörlerinin yaşam memnuniyeti etkilerinde cinsiyet farklılığına bakılmıştır. Araştırma sonuçları, nevrotiklik, soyut düşünce ve bilinçliliğin yaşam memnuniyetinin en güçlü tahmin edicileri olduğunu göstermiştir. Kötümserlik, uyumluluk ve çekingenlik ile yaşam memnuniyeti ilişkisine tam aracılık ederken iyimserlik ve kötümserlik, nevrotiklik, bilinçlilik, soyut düşünce ve çekingenliğin yaşam memnuniyeti etkisine kısmen aracılık etmiştir. Önerilen aracılık modeli sonuçlarına göre, bu çalışmanın en önemli sonucu, soyut fikirlerle ilgilenmeme ve soyut fikirleri anlamakta güçlük çekmenin yaşam memnuniyetini önemli derecede azaltmasıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between students' personality traits and life satisfaction and the mediating role of optimism in this relationship. For this purpose, a cross-sectional questionnaire is administered to 396 students between the ages of 18-46, studying in different departments of Çukurova University Faculty of Economics and Administrative Sciences. International personality item pool IPIP-20 (Donnellan et al., 2006), life orientation scale revised LOT-R (Scheier, Carver & Bridges, 1994) and satisfaction with life scale SWLS (Diener et al., 1985) are used for personality traits, dispositional optimism and life satisfaction. In our knowledge, the validity of the personality scale for Çukurova University students is verified for the first time. Confirmatory factor analysis yielded six personality, two optimism and one life satisfaction factors. After factors are identified, the mediation model is constructed using structural equation modeling. The indirect effects of personality factors are estimated using Stata and SPSS Process. In addition, gender difference is examined in the effects of personality factors on life satisfaction. The results showed that neuroticism, abstract thinking and conscientiousness are the strongest predictors of life satisfaction. While pessimism fully mediated the relationship between agreeableness, timidity and life satisfaction, optimism and pessimism partially mediated the effects of neuroticism, conscientiousness, abstract thought and timidity on life satisfaction. The most important implication of this study is that not being interested in abstract ideas and having difficulty in understanding abstract ideas significantly decreases life satisfaction.