Zakkum çeliklerinin köklenmesinde bitki büyümeyi teşvik edici bakteri ve salisilik asit uygulamalarının etkileri
Effects of plant growth promoting bacteria and salicylic acid applications on rooting of oleander cuttings
- Tez No: 927088
- Danışmanlar: PROF. DR. ARZU ÇIĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bakteri, Köklenme, Salisik asit, Zakkum, Bacteria, Rooting, Salicylic acid, Oleander
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışma, Zakkum (Nerium oleander L.) çeliklerinin köklenme ve sürgün gelişiminde bitki büyümeyi teşvik edici bakteriler (KF3B, TV53D, KF63C) ve salisilik asit (SA) uygulamalarının etkilerini incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmada, bakteriyel uygulamaların ve Salisik asit kombinasyonlarının köklenme oranı, kök sayısı, kök uzunluğu, kök kalınlığı, sürgün sayısı, sürgün uzunluğu, sürgün ve köklerin yaş ve kuru ağırlıkları gibi temel büyüme parametreleri üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Sonuçlar, bakteriyel uygulamaların bitkisel büyüme üzerinde pozitif etkiler yarattığını ortaya koymuştur. Köklenme oranı kontrol grubunda %70 iken, KF3B uygulamasında %50, KF63C uygulamasında %73,33'e ulaşmıştır. KF63C ve SA kombinasyonunun uygulandığı grupta ise köklenme oranı %26,67 olarak ölçülmüş ve bu kombinasyonun köklenme üzerindeki olumsuz etkisi dikkat çekmiştir. Kök gelişimi incelendiğinde, en uzun kök uzunluğu 121,92 mm ile KF3B uygulamasında gözlemlenirken, en düşük değer 52,73 mm ile KF63C + SA uygulamasında tespit edilmiştir. Sürgün gelişiminde ise KF3B uygulaması 3,67 adet sürgün sayısı ile en yüksek verimi sağlarken, en düşük sürgün sayısı 1,18 adet ile KF63C + SA uygulamasında gözlenmiştir. Sonuçlar, bakteriyel uygulamaların özellikle KF3B'nin köklenme ve sürgün gelişimi üzerinde olumlu etkiler yarattığını, ancak bazı kombinasyonların olumsuz sonuçlar doğurabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigated the effects of plant growth-promoting bacteria (PGPB) (strains KF3B, TV53D, KF63C) and salicylic acid (SA) on the rooting and shoot development of Nerium oleander L. cuttings. The research evaluated the impact of bacterial and SA treatments, alone and in combination, on key growth parameters, including rooting rate, number of roots, root length, root thickness, number of shoots, shoot length, and fresh and dry weights of shoots and roots. Results indicated that bacterial applications had significant positive effects on plant growth. The rooting rate in the control group was 70%, while it reached 50% with KF3B, 73.33% with KF63C, and 26.67% in the KF63C + SA combination. Notably, this combination had an adverse effect on rooting. Regarding root development, the longest root length (121.92 mm) was observed with KF3B, while the shortest (52.73 mm) was in the KF63C + SA treatment. For shoot development, KF3B yielded the highest number of shoots (3.67), whereas the lowest (1.18) was recorded in the KF63C + SA group. In conclusion, bacterial applications, particularly KF3B, promoted rooting and shoot development in N. oleander cuttings. However, certain combinations, such as KF63C + SA, had negative impacts, highlighting the importance of careful selection and application of PGPB and SA in plant propagation.