The effect of innovation on C02 emission in emerging markets
Gelı̇şmekte olan pazarlarda ı̇novasyonun C02 emı̇syonu üzerı̇ndekı̇ etkı̇sı̇
- Tez No: 927092
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Kuznets Eğrisi, C02 emisyonu, Sabit Etki Modeli, Environmental Kuznets Curve, C02 emission, Fixed Effect Model
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Araştırma, inovasyonun gelişmekte olan piyasalarda C02 emisyonu üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamıştır. Çalışma, gelişmekte olan piyasalarda inovasyon ve C02 emisyonları arasındaki ilişkiyi incelemiş ve inovasyonun Çevresel Kuznets Eğrisi'nin (EKC) varlığını incelemiştir. Çalışmada kullanılan araştırma tasarımı açıklayıcı ve nicel bir çalışmadır. Araştırma, S&P Dow Jones endeksleri tarafından sınıflandırılan gelişmekte olan piyasaları dikkate almıştır. Bu endekse göre toplam 23 gelişmekte olan piyasa bulunmaktadır. Veri mevcudiyeti nedeniyle çalışma için 15 ülke örneklemi kullanılmıştır. Bu araştırmada esas olarak 15 ülkenin her birine ilişkin Dünya Kalkınma Göstergeleri (WDI) veri tabanından elde edilen ikincil veriler kullanılmıştır. Çalışmada modeli tahmin etmek için panel veri kullanılmış olup, ülkeler arasındaki ve zaman içindeki değişimleri ele almak için zaman serisi ve yatay kesit verilerinden oluşmaktadır. Ampirik ilişkiler sabit etkiler modeli kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma, inovasyon ve C02 emisyonu arasındaki ilişkinin negatif bir sonuç verdiğini ortaya koymuştur; bu da inovasyondaki ilerlemenin C02 emisyonunda bir azalmaya yol açtığı anlamına gelmektedir. İnovasyon Çevresel Kuznets Eğrisinin varlığını tespit etmek için inovasyonun karesi alındıktan sonra, sonuçlar inovasyona yapılan yatırımın ters“U”şeklinde bir eğriye yol açmadığını, dolayısıyla emisyonlarda bir azalmaya yol açtığını, ancak belirli bir eşikten sonra daha fazla yatırımın azalan getirilerle sonuçlanabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The research sought to investigate the effect innovation has on C02 emission in emerging markets. The study examined the relationship between innovation and C02 emissions in emerging markets and examined the presence of innovation Environmental Kuznets Curve (EKC). The research design employed in the study was an explanatory and quantitative study. The research considered the emerging markets as classified by the S&P Dow Jones indices. There are a total of 23 emerging markets according to this index. The sample of 15 countries were used for the study due to data availability. This research mainly used secondary data from the World Development Indicators (WDI) database respective to each of the 15 countries. The study used a panel data to estimate the model, which comprises of time series and cross-sectional data to deal with variations across countries and over time. The empirical relations were analysed using the fixed effects model. The study found that the relationship between innovation and C02 emission yielded a negative result which implies that advancement in innovation leads to a reduction in C02 emission. After squaring innovation to establish the presence of innovation Environmental Kuznets Curve, the results shows that investment in innovation does not lead to an inverted“U”shaped curve, thus it leads to a reduction in emissions however after a certain threshold, further investments may result in diminishing returns.