Teknolojik yenilik ve yenilenebilir enerjinin OECD ülkelerinde CO2 emisyonlarına etkisi: Panel regresyon kullanımı
The effect of technological innovation and renewable energy on CO2 emissions in OECD countries: Using panel regression
- Tez No: 714951
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED HANİFİ VAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: CO2 emisyonu ve panel eşbütünleşme, Yenilenebilir enerji, Teknolojik yenilikler, CO2 emission and panel co-integration, Renewable energy, Technological innovation
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İstatistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Son yüzyılda nüfus artışı ve teknolojinin yaygınlaşmasına paralel olarak enerji tüketimi de artmıştır. Artan enerji tüketimi, karbondioksit (CO2) emisyonları nedeniyle büyük çevresel sonuçlar doğururken, yenilenebilir enerji arayışlarını da hızlandırmıştır. Bu çalışmada, teknolojik yenilikler ve yenilenebilir enerjinin karbondioksit emisyonu üzerindeki etkisini araştırdık. Bu amaç için, dünyanın en büyük ekonomisini oluşturan 35 OECD ülkesinin 1990 ile 2019 yılları arasındaki patent sayısı ve yenilenebilir enerji kullanımının çevre üzerindeki etkilerini panel eşbütünleşme yöntemi kullanarak inceledik. Ampirik sonuçlar patent sayısındaki artışın C02 emisyonunu önemli derecede etkisi olduğu, Yatırımlar ve GSYH'nin ise göreceli olarak az bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Yenilebilir enerji ile ihracat değişkenlerinin CO2 emisyonu azalttığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the last century, energy consumption has grown in parallel with population growth and the extensive use of technology. While increased energy consumption has major environmental consequences due to carbon dioxide (CO2) emissions, it has also accelerated the search for renewable energy. In this study, we investigated the effect of technological innovations and renewable energy on carbon dioxide emissions. For this purpose, we examined the number of patents and the effects of renewable energy use on the environment of 35 Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) countries, which constitute the world's largest economy, between 1990 and 2019, using the panel co-integration method. The empirical results show that the increase in the number of patents has a significant effect on CO2 emissions, while investment and GDP have a relatively small effect. It was concluded that renewable energy and export trade variables reduce CO2 emissions.