Meme koruyucu cerrahi (Lumpektomi) geçiren hastalarda preoperatif dönemde uygulanan ağrı duyarlılık anketi ile postoperatif ağrının derecesinin tahmini
Prediction of postoperative pain severity using pain quastionnaire apllied in preoperative period in patients undergoing breast conserving surgery (Lumpectomy)
  1. Tez No: 927105
  2. Yazar: SEVDE RUMEYSA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BANU ELER ÇEVİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, ağrı duyarlılığı, meme koruyucu cerrahi, Breast-conserving surgery, pain
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Ağrı Duyarlılık Anketi (PSQ), sağlıklı kişilerde ve kronik ağrısı olan hastalarda çeşitli deneysel ağrı duyarlılığı değerlendirmeleri ile ilişkili olduğu kanıtlanmış klinik olarak yararlı bir araçtır. Bu çalışmada, meme koruyucu cerrahi hastalarında PSQ'nun postoperatif ağrı tahminindeki etkinliğini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza yerel etik komite onayı ve yazılı hasta onamları alınarak meme koruyucu cerrahi planlanan 18 yaş üzeri, American Society of Anesthesiologists (ASA) I, II, III olan 74 hasta dahil edildi. Hastaların yaşı, ASA skoru, ek hastalıkları öğrenildi, iletişim bilgileri operasyon sonrası süreçte takip için kaydedildi. Preoperatif dönemde hastalara PSQ uygulandı. Hastalara operasyon günü standart anestezi protokolüne uygun anestezi indüksiyon ve idamesi yapıldı. İntraoperatif verilen analjezik miktarı ve operasyon süresi kaydedildi. Postoperatif 24. saatte hastalar genel cerrahi servisinde görüldü. Hastaların postoperatif ilk 24 saatte aldıkları analjezik ajanlar kaydedildi ve hastalara kısa ağrı envanteri uygulandı. Postoperatif 1. ayda hastalarla iletişime geçilerek ağrı durumları öğrenildi, numerik ağrı skalası (NRS) skoru olarak kaydedildi. Bulgular: Çalışmamıza 18-70 yaş arası 74 kadın hasta dahil edildi. Meme koruyucu cerrahi uygulanan hastalarda PSQ için yapılan ROC curve analizi sonucu cut-off değeri 4,71 olarak hesaplandı. Hastalar bu kesme değerine göre düşük ve yüksek ağrı duyarlılığı olarak sınıflandırıldı. Düşük ağrı duyarlılığına sahip olan hastaların postoperatif ilk 24 saatteki analjezik kullanımının yüksek ağrı duyarlılığına sahip hasta grubundan daha az olduğu görüldü. Aynı şekilde düşük ağrı duyarlılığına sahip hasta grubunun postoperatif 24. saatteki kısa ağrı envanteri skorunun ve postoperatif 1. aydaki NRS skorunun yüksek ağrı duyarlılığına sahip hasta grubuna göre daha düşük olduğu görüldü. Yaş, ASA ve ek hastalıklarla PSQ arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı. ix Sonuçlar: Çalışmamızda meme koruyucu cerrahi hastalarına ameliyat öncesinde PSQ uygulanmasının postoperatif ağrının tahmin edilmesine, öngörülebilir ağrı için daha erken müdahaleye ve bireyselleştirilmiş anestezi yönetiminin uygulanmasına yardımcı olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: The Pain Sensitivity Questionnaire (PSQ) is a clinically valuable tool that has been shown to correlate with various experimental pain sensitivity assessments in healthy individuals and patients with chronic pain. In this study, we aimed to investigate the effectiveness of the PSQ in predicting postoperative pain in patients undergoing breast-conserving surgery. Materials and Methods: This study included 74 patients over the age of 18 with American Society of Anesthesiologists (ASA) scores of I, II, or III, who were scheduled to undergo breast-conserving surgery. Ethical approval from the local ethics committee and written informed consent from each patient were obtained. Patient data, including age, ASA score, and comorbidities, were collected, and contact details were recorded for postoperative follow-up. The PSQ was administered to all patients during the preoperative period to assess their pain sensitivity. Anesthesia induction and maintenance followed a standardized protocol on the day of surgery. The intraoperative analgesic consumption and the duration of the surgery were documented. Postoperative assessments were conducted 24 hours after the surgery in the general surgery ward, where analgesic use and short pain inventory scores were recorded. Patients were followed up one month postoperatively, and their pain levels were assessed using the Numeric Rating Scale (NRS). Results: Seventy-four female patients, aged between 18 and 70 years, were included in the study. ROC curve analysis of PSQ scores for patients undergoing breast-conserving surgery identified a cut-off value of 4.71, categorizing patients into low and high pain sensitivity groups. Patients with lower pain sensitivity required less analgesic medication in the first 24 hours postoperatively compared to those with higher pain sensitivity. Additionally, patients in the low pain sensitivity group had lower short pain inventory scores at 24 hours postoperatively and lower NRS scores at one month postoperatively compared to the high pain sensitivity group. No significant correlation was found between PSQ scores and age, ASA scores, or the presence of additional diseases.