Türkiye'de hanehalkı enerji tüketimi ve enerji yoksulluğu: Kantil regresyon analizi
Household energy consumption and energy poverty in Turkey: A quantile regression analysis
- Tez No: 927117
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDA ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Enerji yoksulluğu, enerji tüketimi, enerji merdiveni hipotezi, kantil regresyon modeli, logit model, Energy poverty, energy consumption, energy ladder hypothesis, quantile regression model, logit model
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Enerji, bireylerin temel ihtiyaçlarının bir parçasını oluşturduğundan, enerji yoksulluğu, küresel anlamda gündemi meşgul eden bir konu haline gelmektedir. Bu çalışmanın temel amacıda Türkiye'ki hanelerin ne boyutta enerji yoksulu olduğunu tartışmak ve enerji yoksulu hanelerin özelliklerini incelemenin yanında, hanede kullanılan enerji tüketimini etkileyen ekonomik ve sosyo-demografik değişkenleri belirlemek, ve harcama kantilleri yardımıyla hanehalkı enerji harcamalarını etkileyen değişkenleri belirlemektir. Ayrıca Türkiye'nin enerji türü tercih yapısının enerji merdiveni hipotezine uyum sağlayıp sağlamadığı da bu çalışmanın amaçlarından birisidir. Tez çalışmasında Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)'ndan alınan veriler, 2022 yılı TÜİK Hanehalkı Nihai Enerji Tüketim İstatistikleri verileri ve 2019 ve 2022 yıllarına ait TÜİK hanehalkı bütçe araştırması veri seti kullanılmıştır. Çalışamının amaçları doğrultusunda uygulama bölümünde ilk önce Türkiye'deki enerji arzı, üretimi ve tüketimiyle alakalı veriler ışığında değerlendirme yapılmıştır. Ardından 2019 ve 2022 yıllarında harcama gruplarına göre tercih edilen yakıt türleri analiz edilmiştir ve böylelikle Türkiye'nin enerji merdiveni hipotezine uyum sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Sonra, kantil regresyon yöntemi kullanılarak, enerji harcamalarını etkileyen değişkenler analiz edilmiştir ve toplam harcamadaki artış, hanehalkı reisinin yaşındaki artış, hanedeki oda sayısındaki artış ve hanede yaşayan birey sayısındaki artış enerji harcamalarını arttıran başlıca değişkenler olarak bulunmuştur. Ardından logit modeli ile kullanılarak enerji yoksulluğunu etkileyen ekonomik ve sosyo-demografik değişkenler analiz edilmiştir ve ev sahibi olmak ve hanehalkı reisinin kadın olması enerji yoksulluğunu azaltan değişkenler olarak bulunurken, hanehalkı reisinin evli olması, hanehalkı sayısındaki artış ve hanedeki oda sayısındaki artış enerji yoksulluğunu arttıran başlıca değişkenler olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Since energy is a part of the basic needs of individuals, energy poverty has become a topic that occupies the global agenda. The main purpose of this study is to discuss the extent to which households in Turkey are energy poor and to examine the characteristics of energy-poor households, as well as to determine the economic and socio-demographic variables that affect household energy consumption, and to determine the variables that affect household energy expenditures with the help of expenditure quantiles. In addition, one of the aims of this study is whether Turkey's energy type preference structure complies with the energy ladder hypothesis. In the thesis study, data obtained from the International Energy Agency (IEA), 2022 Turkish Statistical Institute Household Final Energy Consumption Statistics data and 2019 and 2022 Turkish Statistical Institute Household Budget Survey data set were used. In line with the objectives of the study, the evaluation was first made in the application section in the light of data related to energy supply, production and consumption in Turkey. Then, the preferred fuel types according to expenditure groups in 2019 and 2022 were analyzed and thus it was concluded that Turkey complies with the energy ladder hypothesis. Then, using the quantile regression method, the variables affecting energy expenditures were analyzed and the increase in total expenditure, the increase in the age of the household head, the increase in the number of rooms in the household and the increase in the number of individuals living in the household were found to be the main variables that increase energy expenditures. Then, using the logit model, the economic and socio-demographic variables affecting energy poverty were analyzed and while being a homeowner and the head of the household being a woman were found to be the variables that reduce energy poverty, the head of the household being married, the increase in the number of household members and the increase in the number of rooms in the household were found to be the main variables that increase energy poverty.