Siyer-i Veysî'nin kaynakları, kurgusu ve belâgat özellikleri bakımından tahlili
Analysis of Siyer-i Veysî's terms of sources, editing and rhetoric characteristics
  1. Tez No: 927134
  2. Yazar: SEDA TIKNAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Veysî, Dürretü't-tâc, siyer, belâgat, nesir, Veysî, Dürretü't-tâc, sirah, eloquence, prose
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Siyer, Hz. Peygamber'in hayatı, onun hayatını konu edinen bilim dalı ve bu dalda yazılan eserler için terim olarak kullanılmıştır. Türk edebiyatında Siyer türünde eserler daha çok Arapça ve Farsça'dan tercüme yoluyla meydana getirilmiştir. Çalışmamızın konusu olan Dürretü't-tâc fî sîreti sâhibi'l-mi'râc ilk Türkçe telif siyer kitabı olarak kabul edilmektedir. Dört bölümden oluşan çalışmamızın giriş bölümünde araştırmanın konusu, kapsamı, önemi, amacı, yöntemi ve sınırlılıklarına ve ve Klasik Türk Edebiyatında nesir ve belâgat geleneği ile siyer konulu eserlere değinilmiştir. İkinci bölümde Veysî'nin hayatı, edebî ve ilmî kişiliği ve eserleri hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde eserin muhtevâsı işlenmiş, dil ve üslûp özellikleri incelenmiş, eserin yazımında istifade edilen kaynaklar ve metindeki âyet, hadis, şiir, hikâye, siyer, tefsir alıntıları tespit edilmiş, eserin anlatım tarzı ve kurgusunu oluşturan unsurlar belirlenmeye çalışılmıştır. Dördüncü ve son bölümde de çalışmanın değerlendirilmesiyle elde edilen sonuçlar ve kaynakça bulunmaktadır. Bu çalışmayla pek çok kaynakta inşâ denildiğinde ilk önce zikredilen Siyer-i Veysî'nin edebî özelliklerinin belirlenerek muhtevasının tanıtılması amaçlanmıştır. Bu tanıtım ile nesir geleneğimizin önemli bir metninin ve dinî edebiyatın önde gelen eserlerinden birinin özelliklerini göstererek sonraki çalışmalarda faydalanılacak bir metin ortaya konulması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The term“biography”refers to the life of the Prophet Muhammad, the field of study dedicated to his life, and the works written in this genre. In Turkish literature, works in the biography genre have predominantly been created through translations from Arabic and Persian. The subject of this study, Dürretü't-tâc fî sûreti sâhibi'l-mi'râc, is recognized as the first original Turkish biography in this field. This study consists of four main sections. The introduction outlines the scope, importance, purpose, methodology, and limitations of the research. It also provides an overview of the tradition of prose and rhetoric in Classical Turkish Literature, with a focus on works related to the biography genre. The second section examines the life, literary and scholarly personality, and works of Veysî. The third section analyzes the content of Dürretü't-tâc, its language, and stylistic features. It also identifies the sources referenced in the text, such as verses, hadiths, poems, stories, and tafsir citations, and explores the elements shaping the narrative style and plot. The fourth and final section evaluates the study's findings and concludes with a bibliography.This study aims to highlight the literary features of Siyer-i Veysî, often cited as a foundational text in many sources, by introducing its content and emphasizing its literary value. The analysis positions the text as a significant work within the prose tradition and as one of the leading examples of religious literature in Classical Turkish Literature.