Deprem felaketini yaşamış olan 60-72 aylık çocuklarda kaygı ve sosyal-duygusal uyumun incelenmesi
Examination of anxiety and social-emotional adjustment in 60-72 month old children who experienced an earthquake disaster
- Tez No: 927135
- Danışmanlar: PROF. DR. AYPERİ DİKİCİ SIĞIRTMAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Doğal afet, kaygı, sosyal duygusal uyum, okul öncesi eğiti, Natural disaster, anxiety, social emotional adaptation, preschool education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu araştırmanın genel amacı 6 Şubat Kahramanmaraş depremini yaşamış okul öncesi dönem çocuklarının kaygı durumları ile sosyal duygusal uyumları arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda yürütülen çalışma nicel araştırma yöntemlerinden olan ilişkisel tarama modeli kullanılarak yürütülmüştür. Bu çalışmanın evrenini Kahramanmaraş ilinde bulunan konteyner alanlarda yaşayan 2023-2024 eğitim öğretim yılında okul öncesi eğitime devam eden çocuklar oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemi, amaçlı örneklemlerden ölçüt örneklem yöntemi ile belirlenmiştir. Örneklem grubunu, 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerini yaşamış olan ve Kahramanmaraş ilinde kurulan 4 konteyner alanında okul öncesi eğitimi verilen anasınıfları/anaokullarında eğitim gören 133 okul öncesi çocuğu oluşturmaktadır. Okul öncesi eğitime devam eden çocukların kaygı düzeyleri ve sosyal duygusal uyumları arasındaki ilişkiyi incelemek için; kaygı düzeylerini tespit etme de Kaygı Ölçeği (Öğretmen) formu ve Kaygı Ölçeği (Ebeveyn) formu ölçekleri, sosyal duygusal uyumlarını incelemek için Marmara Sosyal Duygusal Uyum Ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Marmara Sosyal Duygusal Uyum Ölçeği hem öğretmen hem de ebeveynler tarafından doldurulmuştur. Çalışma verileri SPSS 25.0 ile analiz edilmiş, elde edilen bulgular doğrultusunda; sosyal duygusal uyumu yüksek olan çocukların kaygı (ebeveyn) düzeylerinin düşük olduğu tespit edilmiştir. Kaygıya ilişkin sonuçlarda hem öğretmen hem de ebeveyn bulgularında benzerlik tespit edilmiştir. Doğal afetlerden etkilen çocukların hem okulda hem evde kaygılı oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın demografik bilgilerinden elde edilen sonuçlardan babanın yaşı ve çalışma durumunun kaygı ve sosyal duygusal uyumu etkilemediği görülmüştür. Ayrıca gelir durumu ve can kaybının da çocukların kaygı ve sosyal duygusal uyum düzeylerini etkilemediği, buna karşılık mal kaybının kaygı ve sosyal duygusal uyum düzeylerinin her ikisini de etkilediği tespit edilmiştir. Çalışma kapsamında, doğal afetlerden etkilenen çocukların sosyal duygusal uyumlarına sunulan tüm desteklerin çocukların kaygı düzeylerine olumlu etki edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The general aim of this research is to examine the relationship between the anxiety levels of preschool children who experienced the February 6 Kahramanmaraş earthquake and their social-emotional adaptation. The study conducted for this purpose was conducted using the relational screening model, which is one of the quantitative research methods. The universe of this study consists of children who continue preschool education in the 2023-2024 academic year and live in container areas in Kahramanmaraş province. The sample of the study was determined by the criterion sampling method from purposeful samples. The sample group consists of 133 preschool children who experienced the February 6 Kahramanmaraş earthquakes and are receiving education in kindergartens/kindergartens provided preschool education in 4 container areas established in Kahramanmaraş province. In order to examine the relationship between the anxiety levels of children attending preschool education and their social-emotional adaptation; The Anxiety Scale (Teacher) form and the Anxiety Scale (Parent) form were used to determine their anxiety levels, and the Marmara Social-Emotional Adaptation Scale was used as a data collection tool to examine their social-emotional adaptation. The Marmara Social Emotional Adaptation Scale was filled out by both teachers and parents. The study data was analyzed with SPSS 25.0, and according to the findings obtained; it was determined that children with high social emotional adaptation had low anxiety (parent) levels. Similarity was found in the results regarding anxiety in both teacher and parent findings. It was concluded that anxiety could be observed in children affected by natural disasters, and that children were anxious both at school and at home. From the results obtained from the demographic information of the study, it was seen that the father's age and employment status did not affect anxiety and social emotion. In addition, it was determined that income status and loss of life did not affect children's anxiety and social emotional adaptation levels, whereas loss of property affected both anxiety and social emotional adaptation levels. Within the scope of the study, it is thought that all support provided for the social emotional adaptation of children affected by natural disasters will have a positive effect on children's anxiety levels.