Michael Ende Momo: Fantastik roman örneğinde çocuk bakış açısı ve karakter çözümlemesi
Michael Ende Momo: A child's perspective in the example of a fantastic noveland character analysis
  1. Tez No: 927185
  2. Yazar: BEYZA TÜRKKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENAY KAYĞIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Alman Dili ve Edebiyatı, German Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Momo, Michael Ende, Çocuk Bakış Açısı, Fantastik Edebiyat, Masal, Momo, Michael Ende, Child's Perspective, Fantasy Literature, Fairy Tales
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Alman Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Michael Ende'nin Momo adlı eseri, küçük kimsesiz bir kız çocuğu olan Momo ile arkadaşlarının zamanı çalmaya çalışan duman adamlara karşı verdikleri mücadeleyi ve bu süreçte yaşananları ele alan fantastik şekilde yazılmış, masal ögeleri taşıyan bir romandır. Ende, Momo'nun duman adamlarla yaşadığı zorlu mücadeleyi sade bir dil ile anlatır. Eser hem bireysel bir masal roman hem de modernizmin getirmiş olduğu hıza bir eleştiri biçimi olarak okunabilir. Bu roman, sadece küçük bir kız çocuğunun yaşadıklarını değil, aynı zamanda çocukların bu zorlu süreçte nasıl bir tutum sergilediklerini işler. Eser, Momo'nun ve arkadaşlarının duman adamların ortaya çıkması ile yaşadığı fiziksel ve zihinsel değişimlere tanıklık ederken, bu sürecin çocukların yaşamında ve iç dünyasında nasıl bir dönüşüme yol açtığını da gözler önüne serer. Ende, romanda zamanın değeri ve modern toplumun hızla tüketilen yaşam tarzına yönelik eleştiriler üzerine vurgu yapar. Bu bağlamda eser, zamanın nasıl bilinçli ve anlamlı bir şekilde kullanılması gerektiğine dair önemli bir mesaj içerir. Romanın ana karakteri Momo, saf ve masum doğasıyla insanların gerçek ihtiyaçlarını ve duygularını anlamalarını sağlar. Arkadaşlarına zaman hırsızlarına karşı direnmekte yardımcı olurken hikâye zamanın, sevginin ve insan ilişkilerinin önemine vurgu yapar. Momo, büyüklere ve çocuklara yönelik felsefi bir eser olarak kabul edilir. Eserde, kapitalist sistemin insanları hız ve verimlilik ekseninde nasıl esaret altına aldığı ve bunun sonucunda insan ilişkilerinin, dostluğun, dinlenmenin ve hayal gücünün nasıl değersizleştirildiği gibi sıra dışı bir konu ele alınmıştır. Romanda, bu temaya karşıt olarak sunulan basit yaşam tarzı, anlamlı insan ilişkileri ve içsel huzurun önemi derin bir eleştiriyle vurgulanmıştır. Ayrıca eserin masalsı bir anlatım diline sahip olması ve hayal gücünü ön plana çıkaran unsurlar içermesi bu eleştirinin biçimsel olarak nasıl işlendiğini gösterir. Bu bağlamda romanın sunduğu toplumsal eleştirinin, hayal gücü ve masalsı bir anlatımla nasıl birleştirildiği, anlamlı insan ilişkilerinin önemine dair verdiği mesajlar üzerinde durulacaktır. Romanın inceleme kısmında ise çocuk bakış açısı ve karakter çözümlemesi odaklı bir çalışma merkeze alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Michael Ende's Momo is a fantastically written novel with fairytale elements, dealing with the struggle of Momo, a little orphan girl, and her friends against the smoke men who try to steal time, and what happens in this process. Ende explains Momo's difficult struggle with the smoke men in simple language. The work can be read both as an individual fairy tale novel and as a form of criticism of the speed brought by modernism. This novel deals in depth not only with the experiences of a little girl, but also with the attitude of children in this difficult process. While the work witnesses the physical and mental changes that Momo and her friends experience with the emergence of the smoke men, it also reveals how this process leads to a transformation in the children's lives and inner world. In the novel, Ende emphasizes the value of time and criticisms of the rapidly consuming lifestyle of modern society. In this context, the work contains an important message about how time should be used consciously and meaningfully. While Momo, the main character of the novel, helps people understand their true needs and feelings with her pure and innocent nature, helps her friends resist time thieves, the story emphasizes the importance of time, love and human relations. Momo is considered a philosophical work for adults and children. In the work, an extraordinary subject is discussed, such as how the capitalist system enslaves people on the axis of speed and efficiency, and as a result, how human relations, friendship, rest and imagination are devalued. In the novel, the simple lifestyle, meaningful human relationships and the importance of inner peace, which are presented in contrast to this theme, are emphasized with a deep criticism. In addition, the fact that the work has a fairy-tale narrative language and the elements that highlight imagination show how this criticism is processed formally. In this context, we will focus on how the novel's social criticism is combined with imagination and a fairy-tale narrative, and the messages it gives about the importance of meaningful human relationships. In the analysis part of the novel, a study focused on child perspective and character analysis will be centered.