Babur-nâme'de eşanlamlılık
Synonymy in the Babur-nâme
- Tez No: 927257
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNEVVER TEKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Doğu Türkçesi, Babur-nâme, Eşanlamlılık, Classical Eastern Turkish, Babur-nâme, Synonymy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 407
Özet
ÖZET Yüksek Lisans tezi olarak hazırlamış olduğumuz bu çalışma, 16.yüzyıl Klasik Doğu Türkçesinin en önemli eserlerinden biri olan Babur-nâme'de yer alan eşanlamlı sözcüklerle ilgilidir. Önceliğimiz Babur-nâme'de yer alan eşanlamlı sözcüklerin tespit edilmesi, eserde yer aldığı bölümlerin eklenmesi, eşanlamlı sözcükler ve sözcüklerin sözlük anlamlarının verilmesi üzerinedir. Giriş bölümünde Çağatay Türkçesi, Çağatay Türkçesinin Dönemleri, Babur ve Babur-nâme; Anlam, Eşanlamlılık, Anlambilim ve Türkçede Eşanlamlılık kavramları açıklanmıştır Ana bölümde Babur-nâme'de yer alan eşanlamlı sözcükler Doğan Aksan'ın her ögesi Türkçe olanlar ve Türkçesiyle birlikte yabancı ögeleri de yaşayanlar eşanlamlılık tasnifine göre sınıflandırılmış ve bugün dilimizde varlığını sürdürmeye devam edenler ve bugün dilimizde varlığını sürdürmeyenler olmak üzere iki ana başlık altında incelenmiş, sınıflandırılan bu sözcükler sözlük anlamlarıyla birlikte verilmiş ve Babur-nâme'de tespit edilerek tanıklanmıştır. Sonuç bölümünde, tespit edilen kelimeler ET., Ar., Far., Hint., Moğ. ve Diğer başlıkları altında tasnif edilerek kökenleriyle birlikte bir daire grafiğiyle birlikte verilmiştir. Tespit edilen eşanlamı kelimeler çalışma içerisinde alfabetik olarak sıralandığı için çalışma sonuna ekstra bir dizin eklenmemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis, which we have prepared as a master's dissertation, focuses on synonymous words in Babur-nâme, one of the most important works of 16th-century Classical Eastern Turkish. Our primary objective is to identify the synonymous words in Babur-nâme, include the sections where they appear, and provide both their synonyms and dictionary meanings. In the introduction, the concepts of Chagatai Turkish, the periods of Chagatai Turkish, Babur and Babur-nâme, semantics, synonymy, and synonymy in Turkish are explained. In the main section, the synonymous words in Babur-nâme are classified according to Doğan Aksan's categorization, which distinguishes between those composed entirely of Turkish elements and those that include foreign elements alongside Turkish ones. These words are analyzed under two main headings: those that continue to exist in today's Turkish and those that no longer exist. The classified words are provided with their dictionary meanings and verified with evidence from Babur-nâme. In the conclusion section, the identified words are classified under the headings ET. (Old Turkic), Ar. (Arabic), Far. (Persian), Hint. (Indian), Moğ. (Mongolic), and Other. Their origins are presented along with a pie chart. Since the synonymous words are listed alphabetically within the study, an additional index has not been included at the end.